Het Belang van Limburg

“Het beeld van Facebook als grote schurk is overdreven”

-

Facebook is moeilijk in een boek te gieten. Het populairst­e sociale mediaplatf­orm heeft maandelijk­s 2,5 miljard gebruikers, dagelijks 1,6 miljard. De wereldbevo­lking telt 7,7 miljard bewoners. Dus je neemt de man die ermee begon en vandaag nog altijd eenzaam de leiding heeft, Mark Zuckerberg (36), en de journalist uit de technologi­sche branche die het grootste aantal van dit soort boeken op zijn naam heeft staan, Steven Levy (69), en die brengt een verslag van zeshonderd bladzijden van zijn onderzoek en hun gesprekken.

Levy heeft voor dit boek zes interviews met ‘the Zuck‘ gemaakt, hij is hem gevolgd op zijn reizen en hij heeft contact gezocht met al wie ooit met Zuckerberg heeft samengewer­kt.

Is het een biografie?

Neen, alleen in die mate dat Zuckerberg zelf de explosie van zijn ‘platform’ heeft veroorzaak­t en na zestien jaar nog altijd de grote baas is. Levy probeert wel degelijk in Zuckerberg­s hoofd te kijken. Voor de kenners, voor wie geïnteress­eerd is in de bedrijfste­chnische groei van Facebook, zit er weinig nieuws in, waardoor het af en toe wel saai wordt. Wie kent al die bankiers, al die geldschiet­ers van Silicon Valley, al die concurrent­iële jongens met hun start-ups, wie wil ze kennen? Hoe komt het dat Zuckerberg op z’n 36ste een van de rijkste mensen ter wereld is en dat hij, vooral de laatste jaren, zijn morele aanzien heeft verloren? Dat is wat Levy fascineert.

→ Steven Levy, Facebook. Achter de schermen, Levboeken, uitg. Bruna, vertaling Tosca Weijers, 606 blz., 30 blz. noten en een namenregis­ter, 24,99 euro, e-boek: 13,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium