Het Belang van Limburg

“Als het kan, val ik aan”

- Maarten Delvaux in Burgos

WIELRENNEN RONDE VAN BURGOS

Tony Rominger, Abraham Olano, Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Alberto Contador. Er staan geen pannenkoek­en op de erelijst van de Ronde van Burgos. Als Remco Evenepoel zaterdagav­ond zijn naam mag bijschrijv­en op dat straffe lijstje wil dat dus best wel wat zeggen. Maar eerst moet hij zijn voorsprong in het klassement vasthouden op de slotklim naar Lagunas de Neila, een col die in principe minder lastig is dan de Picon Blanco waarop hij donderdag iedereen naar huis fietste. Dat vindt tenminste Ben Hermans, die vier jaar geleden onderweg naar Lagunas de Neila een verbeten duel uitvocht met Alberto Contador en uiteindeli­jk amper één seconde te kort kwam om de Spanjaard van de eindzege te houden. “De eerste acht kilometer gaat het amper vier procent naar omhoog, dat is bijna vals plat. Maar dan krijg je een klein knikje naar beneden en volgt nog vier kilometer aan gemiddeld elf procent. En er zitten nog veel steilere stukken in. Ik verwacht dan ook een lange afvallings­race waarna er een handvol renners overblijve­n”, voorspelt Hermans, die hoopt daar zelf nog bij te zijn en zo nog een paar plekken op te schuiven in het klassement. De Limburger staat momenteel zevende, op 52 seconden van Evenepoel. “Ik verwacht niet dat ik Remco tot het einde zal kunnen volgen. Hij was donderdag ruim de beste, enkel als hij een slechte dag heeft kan het voor hem nog fout lopen. Op de allersteil­ste stroken in het slot kan je nog wel een patat van 30 seconden aan je broek krijgen.”

George Bennett, Evenepoels dichtste belager op 18 seconden, is dus nog een reële bedreiging. Maar bij diens team Jumbo-Visma beseffen ze dat het moeilijk wordt. “We geven natuurlijk niet op, maar Remco is echt wel gene gewone”, omschrijft ploegleide­r Frans Maassen zijn respect voor de 20-jarige Belg. Hij ziet in Evenepoel zelfs nu al een potentiële bedreiging voor zijn Tour-kopmannen Dumoulin, Roglic en Kruijswijk. “Weet je zeker dat Deceuninck-Quick-Step hem toch niet meeneemt naar de Ronde van Frankrijk? Het ergste is: we staan er zelfs niet meer versteld van wanneer hij uitpakt zoals donderdag.”

Hetzelfde geluid in het kamp van Mitchelton-Scott, de ploeg van Esteban Chaves. De 30-jarige Colombiaan staat op 35 seconden in het klassement en was de enige die Evenepoel donderdag bergop echt pijn kon doen. “Esteban staat te ver in het klassement om deze Ronde van Burgos nog te winnen”, meent ploegleide­r Matt White. “Maar hij gaat wel voor de ritzege. Op deze klim pakte hij acht jaar geleden zijn allereerst­e zege bij de profs, maar ik denk dat het héél moeilijk zal worden voor hem om Evenepoel te lossen.” Het vertrouwen van Remco Evenepoel

staat alvast hoog na de knalpresta­tie van donderdag. “En dankzij de ritzege van Sam Bennett vrijdag kan de week al niet meer stuk voor ons. Het is alsof we hier in een droom leven. Ik kreeg na mijn zege van donderdag zelfs meer berichtjes en gelukwense­n dan na mijn zege in de Clasica san Sebastian vorig jaar.” Evenepoel maakt zich alvast op voor een laatste zware strijd. “De etappe is niet zo lastig als die van donderdag, maar het wordt sowieso een hard gevecht op de slotklim. Het belangrijk­ste is om geen tijd te verliezen. Maar als het mogelijk is, waarom zou ik dan niet aanvallen en opnieuw voor de ritzege gaan?”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ploegmaats Remco Evenepoel en Sam Bennett waren de afgelopen aan het feest.
FOTO PHOTO NEWS Ploegmaats Remco Evenepoel en Sam Bennett waren de afgelopen aan het feest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium