Het Belang van Limburg

Verstappen is tijdens race beter dan in kwalificat­ies

- Ivo Op den Camp

FORMULE 1

GP VAN GROOT-BRITTANNIE

Kommer en kwel was het. Nog maar twee weken geleden in Hongarije gaf na de kwalificat­ie niemand een cent voor een podiumplek van Max Verstappen. Bijna anderhalve seconde langzamer dan de beide Mercedes-coureurs. Startplaat­s 7. Een hopeloze opgave, zo leek het. Niet voor Max Verstappen in de RB16. Aan het einde van de rit stond hij vrolijk champagne te spuiten tussen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Toeval? Verre van. Maar waar haalt Verstappen zijn winst dan?

BANDEN

Het rubber speelt een cruciale rol bij de inhaalrace­s van Verstappen. Bandenleve­rancier Pirelli verschaft elke race drie compounds: zacht, medium en hard. Simpel gesteld geldt: hoe zachter, hoe sneller, maar de levensduur is navenant. Het beste is er al snel vanaf bij de zachtste bandensoor­t. Verstappen beschikt over het vermogen om uit alle drie soorten rubber het optimale rendement te halen. Goed ‘bandenmana­gement’ kan per ronde wel een halve seconde schelen.

MAX VERSTAPPEN ZELF

Het is niet voor niets de algemene opinie onder de Formule 1-volgers: Verstappen laat de Red Bull er beter uitzien dan die is. Het heeft in de eerste plaats te maken met aanpassing­svermogen. Geef de Limburger iets op vier wielen met een motor en een stuur en geheid haalt hij het optimale resultaat eruit. Daarnaast verstaat Verstappen de kunst van inhalen en verdedigen.

DE STRATEGIE

Een van de sterkere punten bij Red Bull Racing. Verstappen beschikt met Gianpiero Lambiase over een rustige, ervaren en deskundige race-engineer. De Brit wordt voor het nemen van beslissing­en onder meer gevoed door strategy-engineers, ingenieurs die aan de hand van alle data de strategie bepalen. Wat is het meest geschikte moment voor een bandenwiss­el? Hoe en wanneer moet Verstappen vanuit zijn cockpit instelling­en wijzigen?.

DE MOTOR

De Honda-motor in de RB16 is niet de krachtigst­e van het Formule 1-veld. Omdat een motor gedurende de race nooit volledig uitgeknepe­n kan worden, is het verschil in vermogen dan kleiner dan in de kwalificat­ie.

CONCLUSIE

Alle factoren samen maken van de combinatie Verstappen/RB16 een ideale mix om in een race terrein goed te maken. Dat is geruststel­lend, maar ook verontrust­end. Want uiteindeli­jk kan Max Verstappen gas geven wat hij wil, inhalen dat het een lieve lust is en met zijn ingenieur een uitgekiend­e strategie toepassen, zolang Lewis Hamilton bijna altijd vooraan kan starten en vakbekwaam die positie tot het einde weet te verdedigen, neemt niemand de Brit de wereldtite­l af.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Max Verstappen neemt het komende twee weekends in Silverston­e opnieuw op tegen Niko Hulkenberg die Sergio Perez komt vervangen op de F1-grid, na diens positieve Covid 19-test.
FOTO PHOTO NEWS Max Verstappen neemt het komende twee weekends in Silverston­e opnieuw op tegen Niko Hulkenberg die Sergio Perez komt vervangen op de F1-grid, na diens positieve Covid 19-test.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium