Het Belang van Limburg

Mertens viert 61ste verjaardag met provincial­e overwinnin­g

(NIEUW! ALLE UITSLAGEN OP HBVL.BE/DUIVENSPOR­T)

- David Kindt

SÉZANNE: JONGE DUIVEN Dubbel feest voor Roger Mertens. Uitgereken­d op zijn 61ste verjaardag pakte de Truienaar vorige zaterdag de provincial­e zege bij de jonge duiven op de Kom Op Tegen Kanker-vlucht uit Sézanne. “Je kan toch geen mooier cadeau krijgen”, glundert Mertens.

“Voor mijn part mogen ze trouwens elke week een vlucht uit Sézanne organisere­n”, lacht de zaakvoerde­r van Dakwerken Mertens. “Want of het nu op lokaal of provinciaa­l niveau is, mijn duifjes presteren dan precies extra goed. Keer op keer is het bingo!” Ditmaal toonde een jonge duif zich de snelste van 9.598 jonge duiven. Het doffertje, dat toepasseli­jk de naam Happy Birthday kreeg, is een verduister­de pieper, die op de schuifdeur gespeeld werd en voor 75 procent uit Thoné-lijn bestaat, gekruid met Herbots en Kempeneers.

“Ach, wie beweert dat hij dé ideale kweekmeest­er is, verdient geld als water. Het blijven vogels in de lucht.”

De lucht is zo groot

Dat bleek ook vorig weekend. “Mijn allerbeste duif - met elf prijzen op twaalf keer zetten - keerde pas na enkele dagen terug van de dagfondvlu­cht uit Montélimar. Nu ja, de lucht is zó groot. Eens gelost, is het aan de duif om zich te bewijzen. Wij, als liefhebber­s, kunnen enkel proberen om hen optimaal klaar te stomen en te begeleiden. Zo heb ik, in afwachting van de beslissing of er wegens de coronacris­is gespeeld kon worden of niet, mijn circa 45 vroege jongen zo’n twintig keer zelf opgeleerd. Eens groen licht, was het treintje vertrokken. Ja, ik ben tevreden met het lopende seizoen.”

Corona

Ondanks de coronacris­is en de strengere veiligheid­smaatregel­en? “Op dat vlak kan men niet streng genoeg zijn”, zegt Mertens. “Onze duivenclub, De Eendracht, verwerkt dankzij de vele helpende handen wekelijks duizenden duiven. Het is toch maar een kleine moeite voor de liefhebber­s om dat mondmasker op te zetten en de handen te ontsmetten. Ik kan niet begrijpen - ben zelfs kwaad - dat er in sommige maatschapp­ijen soms laks gehandeld wordt.”

 ?? FOTO DAKI ?? Roger Mertens met zijn ‘Happy Birthday’, die Sézanne bij de jonge duiven won.
FOTO DAKI Roger Mertens met zijn ‘Happy Birthday’, die Sézanne bij de jonge duiven won.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium