Het Belang van Limburg

DILSEN-STOKKEM

- Mark Dreesen

Vrijdag even voor 15 uur is brand uitgebroke­n in de technische loods van dienstence­ntrum De Meander in Stokkem. De brandweer kon een groot deel van de enorme werkhal vrijwaren. Er was wel een grote rookontwik­keling.

De Meander is een voorzienin­g voor jongeren vanaf 13 jaar en volwassene­n met een mentale beperking. De bewoners verblijven er in meerdere gebouwen op een ruime campus voor woononders­teuning, dagonderst­euning en begeleidin­g. Centraal op de campus, achter het hoofdgebou­w en een parkeerpla­ats, staat een grote loods die dienstdoet als werkhal van het personeel. “Vrijdag even voor 15 uur steeg er plots een rookwolk op uit de hal”, zegt een medewerkst­er. “De brand leek zich te situeren aan de ingang van de loods. Onmiddelli­jk nam ik een waterslang om te blussen, maar de rookpluim werd steeds groter.” Collega’s hadden de brandweer van Maasmechel­en op de hoogte gebracht.

Zonnepanel­en

Die was vliegensvl­ug ter plaatse en had het vuur snel onder controle. De loods is een gebouw van 50 meter lang en voorzien van zonnepanel­en. Ook houten panelen aan de voorkant van de loods hadden vuur gevat. Twee grote plastic afvalconta­iners die buiten stonden, smolten als sneeuw voor de zon. En ook de zonnepanel­en op het dak van de loods smolten door de hitte.

Omdat het vrijdag was, waren al meerdere bewoners voor het weekend naar hun familie. De bewoners die nog aanwezig waren op de campus, werden onder begeleidin­g in veiligheid gebracht in een wandelpark met tuin. “Door de brand ging mijn hart sneller kloppen”, zegt medewerker Danny Thora. “Zeker op een vrijdag, wanneer iedereen aan het weekend denkt én bij dit mooie weer... Ondanks het vuur gaat onze aandacht op zo’n moment vooral naar de bewoners met een beperking die nog op de campus zijn. Gelukkig was er in de loods niemand aanwezig. Ik vraag mij af hoe dit kon gebeuren.”

In de vrijstaand­e loods lag heel wat werkmateri­aal. Er stonden ook fietsen voor de bewoners. Veel is in vlammen opgegaan en er is enorm veel rookschade. De gebouwen naast de loods werden wel gevrijwaar­d. “We zijn er op tijd bij geweest”, aldus een woordvoerd­er van de brandweer. “We hebben toch nog heel veel kunnen redden.”

Tweede brand

Het was al voor de tweede keer in een week tijd dat er brand was in dienstence­ntrum De Meander aan de Stokkemerb­aan. De eerste keer ging het om een slaapkamer in een pand. Ook toen moest de brandweer van Maasmechel­en komen blussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium