Het Belang van Limburg

“Spijtig genoeg heeft hij mijn verzamelin­g nog nooit gezien”,

-

De 49-jarige Peter heeft letterlijk alles uit de kast gehaald voor de fotograaf. In de hal prijken gesigneerd­e posters en aan de lampenkap hangen foto’s van Arthur Blanckaert aka Will Tura. Ook de living doet tijdelijk dienst als extra tentoonste­llingsruim­te. Hier geen foto’s aan de luster, maar wel hemden. “Dit had hij aan op de Night of the Proms. Het andere heb ik gekocht tijdens een veiling waarvan de opbrengst ging naar een gewonde agent van de aanslagen in Brussel. Het kostte iets meer dan 1.000 euro”, vertelt Peter. Overal hangt wel een verhaal aan vast. Banners die hij gekregen heeft na een optreden, affiches die Will Tura hem na een van hun vele babbels overhandig­de, foto’s samen met zijn idool, 18 Cola-kroonkurke­n met afbeelding­en van Turahits,...

Single van 1.650 euro

Het Will Tura-virus heeft Peter al sinds zijn zes jaar te pakken. “Mijn moeder had vier elpees van hem, waar meerdere foto’s op stonden. Ik ben die beginnen uitknippen en zo is de verzamelin­g begonnen. Of ik al zijn cd’s heb? Natuurlijk. Zo’n 150 stuks. Ik heb zijn elpees, singles, 78 toerenplat­en, vertalinge­n naar het Duits, Spaans of Frans. Covers. Noem maar op. Jaren geleden heb ik het eens uitgeteld. Aan zijn platen alleen al heb ik zo’n 25.000 euro uitgegeven. Ik verzamel ook alle platen die bij diverse labels zijn uitgekomen en zelfs die waarvan er verschille­nde versies bestaan, zoals een ander lettertype op de hoes”, zegt Peter die nu zijn verzamelin­g aandikt via het internet en door beurzen af te schuimen. Voor zijn pronkstuk betaalde Peter 1.650 euro. “De single Moederogen, maar dan in het Frans. Les Chateaux des Sables. Heel zeldzaam. Ik durf het niet op de platenspel­er te leggen.”

Turacave

De inkomhal en de living zijn slechts een voorproefj­e van de meest waardevoll­e Tura-kamer van Peter. Eén plek in huis is volgestouw­d met alles wat met de jarige te maken heeft. Drie paspoppen staan centraal met kostuums van de zanger. “Daar ben ik misschien nog het meest trots op. Nu heb ik hem nog een kaartje gestuurd met de vraag of ik er nog een kon krijgen. Voorlopig heb ik nog geen antwoord gehad.” Sleutelhan­gers, bierblikke­n, luciferdoo­sjes, kaarsen, champagnef­lessen, krantenkni­psels, strips, hemden, cassetteba­ndjes en zelfs de rouwbrief van de broer van Will Tura liggen in zijn ‘Turacave’. Beweegruim­te is er nog amper in de overvolle kamer. “Ja, het is hier te klein. Hoeveel items? Heel veel.”

Asbakken

Of Peter bezeten is door Will Tura, werpen wij hem voor de voeten. “Eigenlijk wel ja. Ik ga niet op café, ik rook niet. Dit is mijn hobby”, klinkt het. Toch is de verzamelin­g nog niet compleet. “Ik ben constant op zoek. Twee asbakken met zijn afbeelding wil ik nog hebben. Een zwart-witte en een gekleurde. Ze zijn amper nog te vinden.” Normaal zouden Peter en zijn vrouw – “Zij heeft het eigenlijk meer voor Queen” – zondag naar Veurne afreizen voor het optreden ter ere van Will Tura’s 80ste verjaardag. Corona stak er een stokje voor. “Ik had tickets. Nu ga ik vooral tv kijken. Ment TV, Eén en VTM vertonen specials. Weet je wat ik misschien nog het meest van allemaal zou willen: dat is dat Will Tura eens naar mijn verzamelin­g komt kijken. Spijtig dat het er nog niet van gekomen is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium