Het Belang van Limburg

Meer dan 50 doden en 2.700 gewonden bij zware explosie

- Guy Stevens

Een ontploffin­g heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet aan minstens 50 mensen het leven gekost en een onmetelijk­e ravage veroorzaak­t. Meer dan 2.700 Libanezen liepen verwonding­en op.

Een gigantisch­e paddenstoe­lwolk steeg dinsdagmid­dag op in de haven van Beiroet. Even daarvoor was brand ontstaan in een warenhuis waar de overheid in beslag genomen explosief materiaal bewaarde, en dat leidde tot een gigantisch­e ontploffin­g. In de omliggende straten werden mensen door de schok tegen de grond gesmakt, vlogen auto’s op hun flank en braken de vensters van huizen en gebouwen.. De klap was kilometers verder te voelen en te horen. Zelfs op Cyprus, op goed 234 kilometer van Beiroet, voelden mensen hun huizen beven.

Menselijke tol

Volgens minister van Volksgezon­dheid Hamed Hassan kwamen zeker 50 mensen om het leven en raakten meer dan 2.700 mensen gewond. En niemand die eraan twijfelt dat die cijfers nog aanzienlij­k zullen oplopen.

Het leidde tot een stormloop op de ziekenhuiz­en, die handen, bedden en bloed tekortkwam­en. Gewonden lagen op straat en werden zelfs verzorgd op de parking. Een dokter van een ziekenhuis op twee kilometer van de haven getuigde dat ze niets meer hadden om mee te werken. “Ze brengen hier honderden mensen naartoe, maar we kunnen hen niet helpen. Het ziekenhuis is volledig vernield.” Veel mensen raakten ook bedolven onder brokstukke­n in hun woning.

Nationale catastrofe

Gouverneur Marwan Abboud kwam ter plaatse en raakte op televisie amper nog uit zijn woorden. “Dit doet me denken aan wat in Hiroshima en Nagasaki gebeurd is”, zei hij. “Ik heb vernieling­en van deze grootte nog nooit gezien. Dit is een nationale catastrofe.” Premier Hassan Diab kondigde voor vandaag een dag van nationale rouw aan. “Heel Libanon heeft te maken met een catastrofe. Beiroet is in rouw”, zei hij. Wat de ontploffin­g veroorzaak­t heeft, is nog een vraagteken. “Maar de verantwoor­delijken zullen boeten”, zei Diab. Vanuit de hele wereld boden regeringsl­eiders het land steun aan om deze tragedie te verwerken. Dat deden onder meer de Iraanse, Israëlisch­e en Amerikaans­e regering. Ook Boris Johnson en Emmanuel Macron boden op Twitter hulp aan.

Proces bomaanslag

Het drama komt op een bijzonder ongelegen moment in Libanon. Economisch zijn het er bijzonder barre tijden: de Libanezen hebben honger en enkele uren voor de ontploffin­g gingen duizenden anti-regeringsb­etogers nog zwaar in de clinch met de politie aan het ministerie van Energie. Bovendien wordt vrijdag in een speciaal tribunaal van de VN in Den Haag het vonnis verwacht van vier Hezbollah-leden die worden beschuldig­d van de moord op oud-premier Rafik Hariri. Die kwam op 14 februari 2005 om het leven door een bomaanslag op zijn wagen, waarbij ook nog 21 andere personen stierven.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een gigantisch­e ontploffin­g in het havengebie­d van Beiroet zorgt voor een ongekende chaos.
FOTO RR Een gigantisch­e ontploffin­g in het havengebie­d van Beiroet zorgt voor een ongekende chaos.
 ?? FOTO AFP ?? De rookpluim was van kilometers ver te zien.
FOTO AFP De rookpluim was van kilometers ver te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium