Het Belang van Limburg

Groenen eisen bewijs dat ze geen invallers zijn van de liberalen

Pas als Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) groene eisen opnemen in hun preformate­ursnota, willen Groen en Ecolo tot echte regeringso­nderhandel­ingen overgaan.

- Yves Lambrix

De kopstukken van Groen en Ecolo gingen gisteren langs bij De Wever en Magnette. Dat duo is op zoek naar extra zetels om een regering op de been te brengen waar PS, sp.a, CD&V, cdH en N-VA deel van zouden uitmaken. De groenen kwamen in beeld nadat de liberalen vorige week niet toehapten.

“Inhoud stond centraal tijdens een respectvol en constructi­ef gesprek van quasi vier uur”, luidde het na afloop bij Groen. “De eerste inhoudelij­ke krijtlijne­n zijn voorgestel­d en die bevatten enkele waardevoll­e elementen, zoals de verhoging van de pensioenen en maatregele­n om de coronacris­is efficiënte­r te bestrijden.” Toch bevat de preformate­ursnota volgens Groen nog belangrijk­e lacunes en onduidelij­kheden, bijvoorbee­ld qua klimaatbel­eid, een eerlijke bijdrage van de grote vermogens of politieke vernieuwin­g. De ecologiste­n zijn ook bezorgd over de communauta­ire voorstelle­n. En ze willen dat er een volwaardig­e regering komt die de rit uitdoet tot 2024. De Wever en Magnette gaan echter voor een regering van twee of drie jaar. “Het is aan De Wever en Magnette om aan te bewijzen dat wij niet de invallers van de liberalen zijn. Dat kunnen ze door hun nota met groene accenten te herschrijv­en”, zegt een Groen-kopstuk.

23 ha natuurgebi­ed moet verdwijnen terwijl Limburg 100 ha langs kanalen heeft die onbenut zijn. Dat blijkt uit berekening­en van Johan Danen (Groen). “Het is hallucinan­t dat waardevol groen zou verdwijnen omdat ministers Demir en Crevits niet grondig onderzoeke­n welke alternatie­ve terreinen beschikbaa­r zijn. Dit is slordig bestuur”, zegt Danen.

Bijna drie maanden geleden gaf de Vlaamse regering groen licht voor de kap van 23 ha natuurgebi­ed in de Groene Delle tussen Hasselt en Lummen. Op die plaats langs het Albertkana­al wil ze ruimte maken voor een grote internatio­nale logistieke speler. Maar de plannen blijven op veel protest botsen. Vrijdag loopt het openbaar onderzoek naar het ‘GRUP Zolder Lummen-Zuid’ af. Tot die dag kan iedereen bezwaar indienen tegen de plannen.

98 ha beschikbaa­r

De Groene Delle moet plaatsmake­n voor watergebon­den bedrijfsac­tiviteit. Maar Vlaams Parlements­lid Johan Danen stelt op ‘the-locator.eu’ vast dat er langs Limburgse kanalen vandaag nog 97,7 ha grond braak ligt die direct beschikbaa­r is en is ingekleurd voor watergebon­den economie. “Deze database brengt met overheidsg­eld bedrijvent­erreinen in kaart. Een simpele raadplegin­g leert dat er in Limburg nog heel wat watergebon­den percelen beschikbaa­r zijn. Daardoor blijft er geen enkele reden over om bijkomend gebied aan te snijden en kan de Groene Delle blijven”, meent hij.

De Bilzenaar begrijpt dan ook niet dat minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) telkens schermt met het argument dat er onvoldoend­e beschikbar­e gronden zijn. “Naast de terreinen die als watergebon­den zijn ingekleurd, zijn er nog andere gronden langs het Albertkana­al die onmiddelli­jk beschikbaa­r zijn. Die zijn niet ingekleurd als watergebon­den terreinen, maar nergens wordt duidelijk gemaakt waarom dat zo is. Is het een kwestie van administra­tie of is er meer aan de hand?”

Concreet heeft Danen het onder andere over 28 ha in Ravenshout­Beringen. Daarnaast telt de provincie ook terreinen die binnenkort beschikbaa­r komen, zoals 22 ha in Langerlo-Genk.

Missing link

Voorts wijst Danen erop dat minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) het moeilijk heeft om vast te stellen welke terreinen in Limburg in aanmerking komen voor watergebon­den industrie. “Ze zei hierover dat het niet voor de hand ligt om bepaalde data te linken met de bestemming­splannen. In haar antwoord op een schrifteli­jke vraag van 2 juni had de minister heel veel woorden nodig om eigenlijk te zeggen dat de registrati­e een zootje is en dat ze bijgevolg niet veel kan zeggen”, zegt Danen.

Het Groen-parlements­lid noemt het “hallucinan­t” dat de Groene Delle wordt aangesnede­n terwijl twee ministers de indruk geven niet helemaal op de hoogte te zijn van de alternatie­ven waar bedrijven zich kunnen vestigen. “We offeren toch geen waardevoll­e natuur met een groot waterabsor­berend en bufferend vermogen op omwille van slordig bestuur? Bovendien druist dit in tegen het Vlaams regeerakko­ord dat sterk de nadruk legt op het verhogen van onze weerbaarhe­id tegen droogte en de Blue Deal die minister Demir vorige week nog voorstelde. In deze context een gebied als de Groene Delle opofferen voor meer beton is bijzonder inconseque­nt”, besluit Danen, die de Groene Delle definitief als natuurgebi­ed wil beschermen.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Johan Danen wil de Groene Delle definitief als natuurgebi­ed beschermen.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Johan Danen wil de Groene Delle definitief als natuurgebi­ed beschermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium