Het Belang van Limburg

Vanaf vandaag zeven dagen tropische temperatur­en

- Ruben Steegen

Met een stralende zon en maxima die in Limburg richting de dertig graden gaan, schiet de hittegolf vandaag officieel uit de startblokk­en. In Ukkel worden van donderdag tot en met woensdag liefst zeven dagen op rij maxima van dertig graden of meer voorspeld. “Voor zo’n lange reeks moeten we al terug naar de zomer van ’76.”

Een verschroei­ende, alles uitdrogend­e hitte.” Veel beter krijgt weerman Ruben Weytjens niet uitgelegd wat de weergoden de komende dagen voor ons in petto hebben. “Woensdag blijft het kwik in Limburg gemiddeld nog net rond de 29 graden hangen, met mogelijk enkele lokale uitschiete­rs van dertig graden. Maar vanaf donderdag zijn we dan écht vertrokken voor een reeks waarbij het kwik waarschijn­lijk zeven dagen op rij de kaap van de dertig graden zal ronden.”

Vijftien dagen lang

Ook in Ukkel, het meetstatio­n dat het KMI gebruikt om te bepalen of we van een landelijke hittegolf mogen spreken, voorspelt KMIweerman David Dehenauw vanaf donderdag zeven dagen op rij dertig graden of meer. “Dat we een hittegolf gaan krijgen, staat vast”, stelt het hoofd van de voorspelli­ngsdienst. “Daarvoor hoeft het kwik immers ‘maar’ vijf dagen boven de 25 graden uitkomen, waarvan drie dagen boven de dertig graden. Maar bijzonder aan deze hittegolf is de lange reeks dertigers die wordt voorspeld. Het is al van 1976 geleden, de warmste zomer ooit gemeten, dat het zo veel dagen op rij zo heet werd. 44 jaar geleden tikte het kwik liefst vijftien keer de dertig graden aan, dus van dat record zijn we nog een heel eind verwijderd.”

Van Spanje tot Lapland

In Limburg – tijdens hittegolve­n vaak het warmste plekje van het land – moeten we minder ver de archieven induiken. De eerste week van augustus 2003 werd het in Kleine Brogel zeven dagen op rij meer dan dertig graden. “Het lijkt er sterk op dat we dat gaan evenaren”, zegt Weytjens. “Een krachtig hogedrukge­bied boven Oost-Europa pompt vanaf woensdag warme lucht van Afrikaanse oorsprong West-Europa in. Het hele continent warmt op: van Spanje, over België tot zelfs Lapland.” Zo zouden we zaterdag in Limburg op een tropische 36 graden worden getrakteer­d. Volgens de huidige tendens gaan we pas tegen het einde van volgende week opnieuw richting meer normale maxima rond de 25 graden. “Maar zo ver vooruit kan er nog veel veranderen. Vast staat wel dat

we in Limburg alweer de tweede hittegolf van de zomer krijgen.”

Spaarzaam met drinkwater

Ook zeker: de komende acht dagen staat er nauwelijks neerslag van betekenis op de kaarten, uitgezonde­rd lokale warmteonwe­ders. De Vlaamse droogtecom­missie kwam dinsdagnam­iddag samen om de situatie te bespreken en komt vandaag met een officiële waarschuwi­ng om zuinig met drinkwater om te springen. “De voorraden zijn groot genoeg, maar als het verbruik piekt tijdens een hittegolf, krijgen we problemen met de productie en distributi­e”, legt woordvoerd­er Bernard De Potter van de Vlaamse Milieumaat­schappij uit. “Als plots iedereen zijn gazon gaat sproeien, krijgen we dat water niet tot bij de mensen. Zeker in deze coronacris­is, waarbij veel mensen thuis zitten, is het ontzettend belangrijk om spaarzaam om te springen met drinkwater.” Woordvoers­ter Kathleen De Schepper van De Watergroep hoopt dat er zo weinig mogelijk opzetbare zwembadjes met drinkwater worden gevuld. “Met regenwater kan eventueel wel.”

Natuur kreunt

Door de extreme verdamping krijgt de natuur het de komende dagen extra zwaar. “Voor bepaalde ecologisch­e systemen wordt de situatie stilaan kritiek”, stelt De Potter. In onze provincie vreest voorzitter Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg vooral voor de heide. “Door de droogte van de voorbije twee jaar is er al veel heide afgestorve­n en dat zal de komende weken enkel nog verergeren. Ook moerassen en vennen drogen verder uit, als dat al niet gebeurd was. Diertjes die permanent water nodig hebben, zien af. Denk maar aan libellen. En heel wat amfibieën hebben het droge voorjaar niet eens overleefd. Onder meer de heikikker doet het bijzonder slecht.”

Geen ventilator of airco

Nog meer slecht nieuws: wie de komende dagen binnen afkoeling zoekt, moet dat eigenlijk zonder airco of ventilator doen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt tijdens deze coronacris­is af om ventilator­en of airco’s met een gesloten luchtsyste­em te gebruiken in ruimten waar meerdere mensen samen zijn, zoals bijvoorbee­ld de eetzaal van een woonzorgce­ntrum. “Er moet worden vermeden dat de luchtstroo­m van de ene persoon naar de andere wordt geblazen en zo mee het virus verspreidt”, klinkt de redenering. De hitte buitenhoud­en door ramen en deuren dicht te houden, is óók geen goed idee. Veel verluchten gaat immers de verspreidi­ng van het virus tegen. “Maatregele­n tegen het coronaviru­s en de hitte gaan niet zo goed samen, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen ziek worden van de warmte. Als je een ventilator nodig hebt, doe dat dan. Maar vermijd dat je lucht van de ene naar de andere persoon blaast.”

“Maatregele­n tegen het coronaviru­s en de hitte gaan niet zo goed samen, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen ziek worden van de warmte” Agentschap Zorg en Gezondheid

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Zaterdag zouden we in Limburg op een tropische 36 graden worden getrakteer­d.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Zaterdag zouden we in Limburg op een tropische 36 graden worden getrakteer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium