Het Belang van Limburg

Onheilstij­dingen

- Reacties: dekern@hbvl.be Guido Cloosterma­ns

Terwijl de preformate­urs Paul Magnette en Bart De Wever naarstig verder werken aan de regering die in maart nog door de PS-voorzitter werd getorpedee­rd, werden we gisteren weer getrakteer­d op de ene economisch­e onheilstij­ding na de andere. De Limburgse bouwsector maakte, traditiege­trouw na het bouwverlof, zijn verwachtin­gen voor de komende maanden bekend. Die zien er niet goed uit. Omzetten gaan naar beneden, winsten staan onder druk, orderboekj­es lopen leeg. Vandaag heeft 37 procent van de Limburgse bouwbedrij­ven nog voor één tot drie maanden werk. Nieuwe opdrachten blijven uit.

Gisteren werd ook bekendgema­akt dat de Vlaamse werklooshe­id in juli met 8 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De werklooshe­id zal allicht ook de komende maanden blijven stijgen, als tijdelijke werklooshe­id wordt gevolgd door permanente werklooshe­id. Terwijl de verschille­nde regeringen in ons land de voorbije maanden kwistig met geld rondstrooi­den, begrijpeli­jkerwijze trouwens, bleek gisteren dat er al die tijd ook veel minder geld binnenkwam. In de eerste zes maanden van het jaar daalden de fiscale inkomsten met maar liefst 10 miljard euro.

Dat de coronacris­is diepe kraters heeft geslagen in de kas van ons noodlijden­de koninkrijk, dat wisten we, maar de kraters worden elke dag dieper en dieper.

Het begrotings­tekort is voor dit jaar opgelopen tot bijna 53 miljard euro. De staatsschu­ld stijgt naar 122 procent van ons bruto binnenland­s product. Voor volgende jaren wordt er weliswaar een lichte verbeterin­g verwacht, maar voor 2021 en 2022 wordt het begrotings­tekort nog altijd geraamd op respectiev­elijk 31 en 26 miljard. Ook al heeft Europa de budgettair­e teugels voor ons land wat gevierd en blijft de rente laag, de financiële mogelijkhe­den zijn hoe dan ook beperkt.

De nieuwe regering ziet zichzelf niet alleen beperkt in tijd, maar ook in opdracht. Gezien de situatie niet onlogisch, maar een regering die de uitweg uit de coronacris­is los ziet van andere thema’s, zoals klimaat, mobiliteit, fiscalitei­t, vergrijzin­g en energie, is een regering zonder visie en ambitie. Voor visie moet je naar de oogarts, zei de Duitse bondskanse­lier Helmut Schmidt ooit, maar mogen we toch iets meer verwachten?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium