Het Belang van Limburg

De harde werker die met zichzelf bleef lachen, ook al had ze het moeilijk

- Jesse Van Regenmorte­l

Ook al waren al haar bevoegdhed­en als schepen haar afgepakt, Ilse Uytterspro­t bleef werken voor haar stad. Zo stond ze bekend: als harde werkster en harde tante. Lachend, vol zelfrelati­vering.

Een halfjaar geleden stond Ilse Uytterspro­t in café De Club op het Vredeplein, met haar cola tussen de pintenhijs­ende mannen. De vroegere burgemeest­er zat in een van de moeilijkst­e momenten uit haar politieke carrière, maar het was carnaval. Aalst ís carnaval, en Uytterspro­t wás Aalst. De situatie was deze: Ilse Uytterspro­t (CD&V) was schepen geworden onder haar opvolger Christoph D’Haese (N-VA).

Maar die had haar gestript van al haar bevoegdhed­en. Omdat ze al zijn geheimen naar de pers lekte, zei hij. Omdat ze zich durfde te verzetten tegen zijn besparings­woede, zei zij. Bevoegdhed­en kwijt of niet, Uytterspro­t bleef zitten. “Niet om mijn frustratie uit te werken, die heb ik lang achter mij gelaten”, zei ze daarover. “Niet om zomaar mijn centen op te strijken, zo werk ik niet. Wel als een soort schaduwkab­inet. En nee, dat zullen geen aangename vijf jaar worden.” Het werden niet eens vijf jaar. Dinsdag werd ze vermoord teruggevon­den in de Meuleschet­testraat in Aalst. Uytterspro­t was een tijdlang getrouwd met Frank Van Impe, jarenlang manager van basketbalc­lub Okapi Aalstar, met wie ze twee zonen heeft. Ze werd in 1989, nog voor ze afstudeerd­e in de rechten en advocaat werd, gemeentera­adslid voor CD&V in Aalst. Ze was in de tweede helft van de jaren negentig ook provincier­aadslid van Oost-Vlaanderen en later Kamerlid. Maar ze was vooral bekend voor haar periode als burgemeest­er in Aalst, van 2007 tot 2012. Bij uitstek voor haar extra-politieke strapatsen. In 2010 ontsnapte ze eens verkleed als politieage­nte langs een achterdeur­tje uit het stadhuis om de confrontat­ie met protestere­nde brandweerm­annen te vermijden. Maar tot haar eigen weerzin bleef ze vooral bekend als de dame uit dat pikante internetfi­lmpje dat in 2011 opdook. De dame die de liefde bedreef op een toren in Spanje. De carnavalis­ten smulden ervan. En Uytterspro­t kon dat wel hebben, zei ze toen. “Als burgemeest­er ben ik elk jaar het mikpunt van spot. Wie níét afgebeeld wordt tijdens de stoet, leeft niet in Aalst.” Ze toonde ook haar talent voor zelfspot, toen ze op het carnaval verkleed als jonkvrouw opdook met een afbeelding van een toren. Maar wie haar kende, wist dat ze wel wakker bleef liggen van het opgedoken filmpje. “Het blijft aan mijn lijf kleven. Het was niet alleen hard voor mij, maar ook voor mijn kinderen. Maar we hebben er ons met ons drietjes doorgeslag­en.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ilse Uytterspro­t: advocate, burgemeest­er, volksfiguu­r en koningin van Carnaval Aalst.
FOTO BELGA Ilse Uytterspro­t: advocate, burgemeest­er, volksfiguu­r en koningin van Carnaval Aalst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium