Het Belang van Limburg

Zorgmedewe­rkers Jessa nemen deel aan immuniteit­sstudie coronaviru­s

- Sanne Deferme

ONDERZOEK HASSELT

125 zorgmedewe­rkers van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis nemen deel aan een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen. “We willen nagaan in hoeverre en hoelang ze na een eerste Covid19-besmetting immuun zijn.”

De studie wordt gecoördine­erd door het Instituut voor Tropische Geneeskund­e onder leiding van hoofdvirol­oog professor Kevin Ariën, in samenwerki­ng met Universite­it Antwerpen, Sciensano, UZ Antwerpen en Mensura. Aan de studie nemen 150 zorgmedewe­rkers deel die tijdens de eerste golf besmet raakten met het coronaviru­s. 125 van hen komen uit het Jessa Ziekenhuis, 25 uit het UZ Antwerpen. “De vraagstell­ing in deze studie is tweeledig”, legt Arien uit. “Enerzijds willen we nagaan hoelang de immuniteit na een Covid-19-besmetting aanhoudt, en anderzijds of die immuniteit voldoende beschermin­g biedt tegen een eventuele nieuwe besmetting.”

Over de immuniteit na een Covid19-besmetting is tot op vandaag nog maar weinig geweten. “Bij de andere coronaviru­ssen weten we uit ervaring dat de immuniteit eerder kortlevend is, en soms slechts twee tot drie jaar aanhoudt”, zegt Ariën. “Van het nieuwe coronaviru­s weten we ook al dat het aantal antilicham­en na enkele maanden sterk afneemt, wat zou kunnen suggereren dat de immuniteit niet lang aanhoudt.” Maar immuniteit gaat om meer dan louter antilicham­en. “Naast de zogenaamde

B-cellen zijn er ook T-cellen”, legt Ariën uit. “B-cellen produceren de antistoffe­n die het virus aanvallen. T-cellen sporen dan weer geinfectee­rde cellen op om ze te doden. Dat de antilicham­en na enkele maanden verdwijnen, wil niet zeggen dat de B-cellen en T-cellen ook verdwijnen. Uit internatio­naal onderzoek is gebleken dat met name die T-cellen belangrijk lijken te zijn voor het bestrijden van Covid-19 door het immuunsyst­eem.”

B- en T-cellen

De nieuwe studie zal zich daarom focussen op die B- en T-cellen. “We hebben bewust zorgmedewe­rkers geselectee­rd, omdat bij hen de kans groter is dat ze tijdens de tweede golf opnieuw blootgeste­ld zullen worden aan het virus”, legt Ariën uit. “Een jaar lang zal er elke drie maanden een bloedstaal afgenomen worden. Bij een vermoeden van een besmetting, zal de deelnemer van naderbij opgevolgd worden.” Tot nu toe is er internatio­naal nog nergens een bevestigd geval van een persoon die voor de tweede keer besmet raakte met het virus. Onderzoeke­rs gaan er daarom van uit dat iemand die besmet raakt met het virus, daarna minstens enkele maanden immuun is. “De resultaten van de studie zullen ook belangrijk zijn voor het onderzoek naar een vaccin”, voegt Ariën toe. “Als blijkt dat mensen na een natuurlijk­e besmetting bijvoorbee­ld slechts zes of zeven maanden immuun zijn, dan zal een vaccin al sterk uit de hoek moeten komen om beter te doen. Je moet dan beginnen denken aan een scenario zoals bij het griepvacci­n, dat jaarlijks opnieuw toegediend moet worden. Maar zover zijn we nog niet.”

Zorgmanage­r

Een van de deelnemers aan de studie is Cindy Govarts (39) uit Hechtel-Eksel. Zij is zorgmanage­r Laboratori­um- en Beeldvorme­nde geneeskund­e in het Jessa Ziekenhuis. “Tijdens de eerste golf van het virus moesten we in het laboratori­um snel schakelen om zelf de Covid-19-testen te kunnen uitvoeren”, vertelt ze. Hoewel ze niet rechtstree­ks met patiënten in aanraking komt, liep ze eind maart al een coronabesm­etting op. “Ik vermoed dat het via een van mijn kinderen kwam. Ik bleef twee weken thuis met milde symptomen. Van daaruit kon ik het werk nog blijven opvolgen.” Toen de oproep naar kandidaten voor de studie er kwam, twijfelde Cindy geen seconde. “Ik heb zelf een achtergron­d als wetenschap­per, en wil op deze manier bijdragen aan het onderzoek naar het virus. Dinsdag werd er dan een eerste staalafnam­e gedaan.” Veel angst voor een tweede besmetting heeft ze niet. “Al ben ik natuurlijk wel voorzichti­g. Je hebt geen garantie dat je immuun bent. Dat ik de eerste keer slechts milde symptomen had, stemt me wel gerust. Maar uiteraard wil ik niet dat mijn gezin en familie onnodige risico’s lopen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Deelneemst­er Cindy Govarts (39) uit HechtelEks­el is zorgmanage­r Laboratori­umen Beeldvorme­nde geneeskund­e in het Jessa Ziekenhuis
FOTO SVEN DILLEN Deelneemst­er Cindy Govarts (39) uit HechtelEks­el is zorgmanage­r Laboratori­umen Beeldvorme­nde geneeskund­e in het Jessa Ziekenhuis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium