Het Belang van Limburg

Limburgse ziekenhuiz­en voorlopig gespaard van tweede golf

-

CORONACIJF­ERS HASSELT

Al vijf dagen op rij werden er geen nieuwe coronapati­ënten opgenomen in de Limburgse ziekenhuiz­en. In totaal verblijven er nu nog 12 Covid-19-patiënten. Nationaal neemt het aantal patiënten wel toe.

Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat er sinds 29 juli geen nieuwe Covid-19-patiënten werden opgenomen in de Limburgse ziekenhuiz­en. Van de 12 Covid-19-patiënten die er momenteel verblijven, ligt er één op intensieve zorgen. Nationaal lijkt het stijgend aantal besmetting­en zich wel in de ziekenhuiz­en door te zetten. In de week van 28 juli tot 3 augustus werden er dagelijks gemiddeld 24,6 nieuwe patienten opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting. Een stijging van 31 procent ten opzichte van de week ervoor. In totaal liggen er 290 coronapati­ënten in de ziekenhuiz­en, waarvan 54 op intensieve zorgen.

“In tegenstell­ing tot de eerste golf, wordt Limburg voorlopig inderdaad nog relatief gespaard”, zegt Brecht Devleessch­auwer, epidemiolo­og bij Sciensano. “Ook nationaal zijn er in verhouding minder opnames ten opzichte van het aantal besmetting­en. Dat komt vooral omdat er veel meer getest wordt. Bovendien zijn er momenteel vooral besmetting­en in de jongere leeftijdsg­roepen, die minder snel in het ziekenhuis belanden.

Ook de situatie in de woon-zorgcentra heeft een invloed op de ziekenhuis­cijfers.” In Limburg zijn 37 patiënten met een (vermoedeli­jke) coronabesm­etting. “De situatie in de rusthuizen valt voorlopig mee”, zegt Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid. “Zeker in Limburg. Slechts in één woon-zorgcentru­m lijkt er een kleine uitbraak te zijn.”

Oudsbergen

Tussen 25 en 31 juli waren er in Limburg 178 nieuwe besmetting­en. Oudsbergen en Herk-deStad hebben het alarmpeil van 20 besmetting­en per 100.000 inwoners overschred­en. In Herk-deStad kwamen er in één week drie nieuwe besmetting­en bij. In Oudsbergen ging het om zeven besmetting­en. “Drie besmetting­en komen uit hetzelfde gezin”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium