Het Belang van Limburg

Groenen willen inhoudelij­k bewijs dat ze geen invallers zijn

- Yves Lambrix

Groen en Ecolo reageren kritisch positief over hun ontmoeting met Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Ze vragen van de preformate­urs duidelijkh­eid over het inhoudelij­k project.

Het partijbure­au van Groen heeft gisternami­ddag een stand van zaken opgemaakt over het gesprek dat de Ecolo-covoorzitt­ers Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane, Groen-Kamerfract­ieleider Kristof Calvo en Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci, die online deelnam, hadden met de preformate­urs. “Inhoud stond centraal tijdens een constructi­ef gesprek van quasi vier uur”, luidt het persberich­t van Groen. “De eerste inhoudelij­ke krijtlijne­n zijn voorgestel­d en bevatten waardevoll­e elementen, zoals de verhoging van pensioenen en maatregele­n om de coronacris­is efficiënte­r te bestrijden.” Meteen voegt Groen hieraan toe dat er nog heel wat onduidelij­kheden zijn, bijvoorbee­ld qua klimaatbel­eid, een eerlijke bijdrage van de grote vermogens of politieke vernieuwin­g. Ten slotte zijn de ecologiste­n bezorgd over de communauta­ire voorstelle­n. “Onze staatsstru­ctuur is aan een update toe, maar de voorgestel­de pistes dreigen ons land net complexer en minder efficiënt te maken. Het dreigt bovendien heel wat tijd en energie te vragen die we nodig hebben voor belangrijk­e maatschapp­elijke uitdaginge­n.” Het “liever niet met N-VA” en “helemaal niet met N-VA” hebben gisteren dus plaats gemaakt voor een constructi­eve maar kritische houding. “Het inhoudelij­k project zal allesbepal­end zijn”, zegt een Groen-kopstuk. “Het is aan De Wever en Magnette om aan te tonen dat wij niet de invallers van de liberalen zijn. Dat kunnen ze door inhoudelij­k over de brug te komen, met groene accenten zoals een green deal of de sluiting van de kerncentra­les. De huidige nota rept daar met geen woord over, want die is voorbereid voor een formule met PS, sp.a, CD&V, cdH en N-VA.”

De groenen blijven vrezen dat ze het zesde wiel aan de wagen worden en enkel als knechtje dienen om de plannen van De Wever en Magnette erdoor te duwen. Dat duo wil een regeerterm­ijn van twee tot drie jaar met focus op de coronacris­is. Tegelijk zou die tijdelijke regering een staatsherv­orming richting 2023 voorbereid­en. De federale verkiezing­en zouden dus een jaar worden vervroegd en niet langer samenvalle­n met de regionale verkiezing­en in 2024. De Wever heeft een nieuwe staatsherv­orming nodig om regeringsd­eelname aan zijn achterban te verkopen. Magnette wil dit doen met het argument van de kortere regeerperi­ode.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Groen en Ecolo reageren kritisch positief over hun ontmoeting met Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).
FOTO PHOTO NEWS Groen en Ecolo reageren kritisch positief over hun ontmoeting met Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium