Het Belang van Limburg

Dany Grosemans niet aangelijnd­e hond een ander dier aanvalt. strenger wordt opgetreden wanneer een

- Mireille Maes

AGRESSIE BIJ HONDEN HEUSDEN-ZOLDER

Weer een slachtoffe­r. Wie kent er nog hondjes die doodgebete­n werden door een loslopende hond? Laat ons de feiten eens groeperen. Dit mag niet het ‘nieuwe normaal’ worden.”, reageert dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans op zijn facebookpa­gina nadat in Linter een hondje door een andere, loslopende hond werd aangevalle­n. Uiteindeli­jk bezweek de hond aan de verwonding­en. “De eigenares was aan het wandelen in een openbaar park met haar hond Tessa, netjes aan de leiband, toen ineens de andere niet aangelijnd­e - hond erbij kwam, aanviel en het hondje simpelweg doodbeet”, vertelt Grosemans. “Het was niet de eerste keer dat de hond die aanviel voor problemen zorgde. Er was al eerder een slachtoffe­r gevallen. Onvoorstel­baar, maar niet de uitzonderi­ng. De laatste weken en maanden krijg ik meer en meer berichten dat niet aangelijnd­e honden soortgenot­en, maar ook jonge reeën aanvallen of erger nog, doodbijten.”

Onverantwo­ordelijk

Volgens

Grosemans

is

het

een kwaal van deze tijd. “En daar maak ik me boos om. Als er iets gebeurt, wordt het simpelweg als een verzekerin­gskwestie geklasseer­d. Anders dan wanneer een hond een mens aanvalt, wordt er bijna nooit een proces-verbaal opgemaakt. De burgemeest­er trekt zich meestal ook terug in dit soort zaken. Een hond die een ander dier aanvalt, kan ook een mens aanvallen. Dat besef moet er komen.”

Kortessem

“De burgemeest­er van Kortessem gaf een paar maanden geleden het goede voorbeeld. Toen een hond in zijn gemeente een andere hond doodbeet, stelde de burgemeest­er een specialist aan om een risicoanal­yse te maken. Op basis van dat verslag nam hij een beslissing. Omdat in dit geval het risico op herhaling - ook naar mensen toe te groot was, werd het dier ingeslapen. Dat is een voorbeeld van hoe het proces altijd zou moeten gaan. Laat specialist­en na elk bijtincide­nt oordelen of het risico op recidiven groot is en neem een beslissing afhankelij­k van het resultaat”, oordeelt de dierengedr­agstherape­ut.

Trauma

Grosemans wil nu een facebookpa­gina maken waar mensen informatie vinden over welke stappen ze kunnen ondernemen na een bijtincide­nt. “Zo’n incident waar je huisdier voor je ogen aan stukken wordt gescheurd, kan trauma’s voor het leven veroorzake­n. Soms zijn daar kleine kinderen bij. Daarom moeten er zwaardere straffen komen.” Grosemans hoopt - na het inwinnen van informatie bij parket, politie en burgemeest­ers - uiteindeli­jk te komen tot een protocol waar alle mensen wiens hond is, iets aan hebben. “Ik wil hondeneige­naars mondig maken en hen tools in handen geven zodat ze kunnen zorgen dat mensen die niet veilig met hun hond omgaan bestraft worden. Dat slachtoffe­rs niet alleen vergoed worden voor de materiële schade, maar ook voor het trauma dat ze opgelopen hebben. Daarom de oproep naar iedereen wiens hond ooit door een loslopende hond aangevalle­n werd, om actie te ondernemen. Doe aangifte en voorkom dat andere honden, of kinderen, het slachtoffe­r worden van onverantwo­orde hondenbaze­n. We zouden moeten komen tot een nieuwe omgangsvor­m: honden altijd aan de leiband zodat bijtincide­nten geen dagelijkse kost meer zijn.”

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Tessa het 10-jarige hondje werd in een park in Linter doodgebete­n.
FOTO FACEBOOK Tessa het 10-jarige hondje werd in een park in Linter doodgebete­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium