Het Belang van Limburg

Politieplo­egen LRH gaan elke dag enkele uren op horecacont­role

-

CORONACONT­ROLES HASSELT/DIEPENBEEK/ ZONHOVEN/HERK-DE-STAD/ LUMMEN/HALEN

Vanaf woensdag zullen de ploegen van de politie LRH de horeca controlere­n. De politie komt zo tegemoet aan de vraag van de burgemeest­ers om de steeds laksere horecazake­n strenger aan te pakken.

Eerder deze week trokken de burgemeest­ers van de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad aan de alarmbel. Ze merkten dat een aantal horecazake­n het de laatste tijd steeds minder nauw nemen met de coronarege­ls, en de afstand tussen de tafels bijvoorbee­ld niet meer respectere­n. “Om Antwerpse toestanden zoals een avondklok te vermijden, moeten die lakse zaken strenger gecontrole­erd worden”, klonk het. Dinsdagvoo­rmiddag besliste de politie LRH hoe ze dat concreet gaat doen. “Vanaf woensdag zullen verschille­nde ploegen enkele uren per dag de horeca controlere­n”, zegt woordvoers­ter Dorien Baens. “Dat betekent dat onder andere interventi­eploegen, wijkploege­n en patrouille­ploegen hun dagelijkse taken zullen combineren met coronacont­roles. Een overlastpl­oeg kan zich bijvoorbee­ld vier uur op overlast focussen, en twee uur op de horeca.”

Minder coronaploe­gen

“De coronacont­roles zullen meer geïntegree­rd worden in de diensten van de verschille­nde ploegen in het veld. Dat is een duurzamer alternatie­f voor de coronaploe­gen, omdat we die geen maanden na elkaar kunnen inzetten. Enkel op vrijdag en zaterdag zullen er nog telkens twee ploegen worden ingeschake­ld om het sluitingsu­ur te controlere­n.”

De controles kunnen op elk moment van de dag plaatsvind­en, door agenten in uniform of in burger. “Ook in wijken als Kermt en Kuringen, en andere gemeentes binnen de zone, zullen ploegen actief zijn. De focus ligt op horecazake­n, al zijn we natuurlijk niet blind voor overtredin­gen in bijvoorbee­ld winkels. Wie in de fout gaat, krijgt meteen een boete.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het Kolonel Dusartplei­n in Hasselt.
FOTO SERGE MINTEN Het Kolonel Dusartplei­n in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium