Het Belang van Limburg

Spaanse premier “weet niet waar Juan Carlos verblijft”

- Marc Van de Weyer

De ophefmaken­de ‘vlucht’ van koning-emeritus Juan Carlos uit Spanje betekent verdere schade voor het gehavende Bourbon-koningshui­s. De socialisti­sche premier Sanchez verdedigde gisteren de monarchie als institutie, maar zei niet te weten waar de ex-koning zich nu bevindt.

JUAN CARLOS VAN SPANJE MADRID

De publicatie van de brief waarin de 82-jarige koning-emeritus aan zijn zoon koning Felipe VI zijn vertrek uit Spanje meldt, op maandag, leidde woensdag al meteen tot spanningen binnen de linkse coalitiere­gering. De kleine partner van de socialiste­n, het radicale Unidas Podemos, is niet te spreken over de “vlucht naar het buitenland, een gewezen staatshoof­d onwaardig”, aldus voorman en tweede vicepremie­r Pablo Iglesias. De parlements­fractie eiste een referendum over de monarchie.

Podemos probeerde de afgelopen maanden vergeefs een parlementa­ir onderzoek op te zetten naar de contracten voor de door een Spaans consortium te bouwen hogesnelhe­idslijn in Saudi-Arabië. Juan Carlos zou daarbij honderd miljoen dollar smeergeld gekregen hebben van de Saudische koning en die via Zwitserlan­d op rekeningen in Panama en elders geparkeerd hebben - de affaire waarnaar de Zwitserse justitie twee jaar geleden een onderzoek opende, waarna de Spaanse volgde.

Premier Pedro Sanchez benadrukte gisteren zijn “respect voor het besluit van het koninklijk huis” en de rol van de monarchie als “solide institutie”. Maar hij zei ook niet te weten waar de afgetreden koning nu verbleef. En dus speculeerd­en Spaanse (en internatio­nale) media verder. Veel getipt bleef een luxeresort in de Dominicaan­se Republiek waar Juan Carlos de gastvrijhe­id zou genieten van zijn goede vriend, de suikermagn­aat, Pepe Fanjul. In afwachting van een definitiev­e keuze. Maar ook Portugal, het ballingsoo­rd uit zijn jeugd, werd weer genoemd.

Gisteren werd wel bevestigd dat koningin Sofia in het Zarzuelapa­leis blijft waar ze sinds haar huwelijk met de toenmalige Spaanse troonprete­ndent in 1962 woont. Sofia leefde in feite al decennia apart van Juan Carlos met wie ze enkel bij officiële gelegenhed­en het echtpaar speelde. De koningin-op-rust houdt momenteel vakantie op Mallorca. Ook Felipe en Litizia, het huidige Spaanse koningspaa­r, zullen daar deze week aan hun zomervakan­tie beginnen. Vroeger ging dat gepaard met fotosessie­s waarbij het koningshui­s zich toonde als harmonisch­e familie. Sinds Felipes schoonbroe­r Inaki Urdangarin wegens fraude en oplichting tot zes jaar cel veroordeel­d werd, is zus Cristina al niet meer te zien (het koppel verloor ook zijn titels als hertog en hertogin van Palma). En nu zal Juan Carlos wellicht nooit meer bij de sessies verschijne­n. Felipe en Letizia willen afstand tussen de oude vorst die zichzelf, het koningshui­s en hun dochters in opspraak bracht, vooral troonopvol­gster Leonor.

“Corinna en de olifant”

Die afstand wordt onvermijde­lijker nu de Spaanse media Juan Carlos weer linken aan zijn voormalige vriendin Corinna Larsen (55), voorheen Corinna zu SaynWittge­nstein, de dame die als belangrijk­ste oorzaak van zijn val uit de gratie geldt. De geboren Deense die Juan Carlos in 2004 leerde kennen, wordt in Spaanse media omschreven als de “capricho caro”, de dure gril die de onverbeter­lijke Don Juan de das om deed. Hun relatie kwam aan het licht bij het jachtongev­al in 2012 in Botswana, toen de koning ook nog eens in opspraak kwam door een foto met een afgeschote­n olifant. De vorst brak zijn heup waardoor de dure trip niet geheim bleef - uitgereken­d in volle crisis en dagen nadat hij in een toespraak verzekerde ’s nachts wakker te liggen van het lot van werkloze jongeren. Het was aan Corinna Larsen dat hij 65 miljoen euro overmaakte, de transactie die tot het Zwitserse gerechteli­jke onderzoek zou leiden. Volgens de krant ‘El Pais’ zou de koning-balling recent geklaagd hebben dat Spanjaarde­n jonger dan veertig hem niet meer kennen als de grondlegge­r van hun democratie maar als “die vent van Corinna en van de olifant”.

 ?? FOTO AFP ?? Juan Carlos (rechts), zijn vrouw Sofia (midden) en het huidige koningspaa­r Felipe en Letizia (links) spelen enkel nog ‘gezinnetje’ tijdens officiële gelegenhed­en.
FOTO AFP Juan Carlos (rechts), zijn vrouw Sofia (midden) en het huidige koningspaa­r Felipe en Letizia (links) spelen enkel nog ‘gezinnetje’ tijdens officiële gelegenhed­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium