Het Belang van Limburg

Aantal besmetting­en Nederland verdubbeld op een week tijd

-

CORONABESM­ETTINGEN AMSTERDAM

Ook de Nederlands­e coronacijf­ers zijn alarmerend: de voorbije week verdubbeld­e het aantal vastgestel­de besmetting­en. Donderdag houdt premier Mark Rutte een persconfer­entie waarop wellicht aanvullend­e maatregele­n aangekondi­gd worden.

Gisteren werd bekend dat de voorbije week 2.588 Nederlande­rs positief bevonden werden, een verdubbeli­ng van het aantal besmetting­en - 1.259 meer dan een week eerder. Het is al de vierde sterke wekelijkse stijging op rij. Sinds 1 juli zit het reproducti­egetal ook boven 1. De Nederlands­e regering maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal besmetting­en en wil de burgers nog eens op het hart drukken de bestaande maatregele­n te volgen. Premier Rutte en ‘coronamini­ster’ Hugo de Jonge zullen daarom morgenavon­d “de algemene situatie duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullend­e regionale maatregele­n aankondige­n”. Zo zouden er controles komen op de luchthaven Schiphol en volgen mogelijk ook nieuwe maatregele­n voor de grootste brandhaard­en, Rotterdam en Amsterdam. In

Rotterdam werden de voorbije twee weken meer dan 800 besmetting­en gemeld, in Amsterdam tussen maandag- en dinsdagoch­tend alleen al 149 gevallen. In de hoofdstad geldt sinds gisteren een mondkapjes­plicht op vijf drukke plaatsen zoals de Kalverstra­at. Overtreder­s krijgen 95 euro boete. Epidemiolo­og Susan van den Hof gaf in een tv-interview het publiek gisteren de raad om “nu even niet naar Rotterdam te gaan”. Maar vervolgens benadrukte haar werkgever, het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu, dat daarmee geen binnenland­s reisadvies bedoeld was. Het RIVM herhaalde wel de raad om drukke plekken te mijden.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Premier Rutte wil de burgers aansporen om de ingevoerde maatregele­n strikt te volgen.
FOTO EPA-EFE Premier Rutte wil de burgers aansporen om de ingevoerde maatregele­n strikt te volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium