Het Belang van Limburg

Limburgse bouwbedrij­ven bergen groeiambit­ies op

De Limburgse bouwbedrij­ven maken dit jaar minder winst op een lagere omzet. Dat blijkt uit de jaarlijkse bouwenquêt­e van Confederat­ie Bouw Limburg en Voka Limburg.

- Guido Cloosterma­ns

De werkgevers­organisati­es peilen elk jaar rond het bouwverlof naar de verwachtin­gen van de bouwbedrij­ven voor de rest van het jaar en het volgende jaar. Er wordt gepeild naar omzet- en winstverwa­chtingen, naar werkgelege­nheid, naar de reikwijdte van hun orderporte­feuille. De cijfers zien er niet rooskleuri­g uit. In de eerste bouwenquêt­e na de lockdown valt het alvast op dat het bouwverlof niet voor alle bedrijven even lang heeft geduurd. “Ruim 60 procent van de bedrijven heeft een aantal dagen doorgewerk­t”, zegt gedelegeer­d bestuurder Chris Slaets van de Confederat­ie. “Hetzij voor dringende herstellin­gen, hetzij om deadlines te halen die door de lockdown in het gedrang dreigden te komen.”

Orderboekj­e

De Limburgse bouw kijkt met grote ongerusthe­id naar de toekomst. De voorbije jaren zagen de bouwbedrij­ven hun orderporte­feuilles op steeds langere termijn vollopen maar die tijd is voorbij. In 2019 had 44 procent van de aannemers werk voor meer dan zes maanden, maar vandaag is dat nog 36 procent. De grootste groep, zo’n 37 procent, heeft vandaag nog opdrachten voor één tot drie maanden. “Dat is zeer verontrust­end”, zegt Slaets. “Dat betekent dat ze de komende maanden nog een aantal opdrachten afwerken, maar dat er geen nieuwe opdrachten bijkomen.” Voka Limburg pleit voor meer overheidsi­nvestering­en. “Om deze klap op te vangen, roepen wij onze overheden op om hun investerin­gsgraad fors omhoog te trekken en infrastruc­tuurprojec­ten bovenaan de agenda te plaatsen”, aldus gedelegeer­d bestuurder Johann Leten.

Het leeglopen van de orderboekj­es heeft ook gevolgen voor de werkgelege­nheid. In 2019 was 41 procent van de bedrijven nog van plan om extra personeel aan te werven. In 2020 zien we de intentie om mensen aan te werven zakken tot 25 procent. Maar liefst 15 procent van de bedrijven verwacht het met minder mensen te zullen doen. In 2019 waren in amper 4 procent van de bedrijven jobs bedreigd.

Minder winst

Ook de omzet en winst staan onder druk. Terwijl in 2019 slechts 17 procent van de aannemers een omzetdalin­g verwachtte, is dat vandaag maar liefst 39 procent. Vandaag verwacht 31 procent een stijging van de omzet, tegenover 62 procent in 2019.

Op het vlak van rendabilit­eit zijn de verwachtin­gen evenmin rooskleuri­g. De bouwbedrij­ven zien hun winst voor 2020 halveren. De winst daalt dit jaar in 48 procent van de bedrijven, waar dit in 2019 slechts in 24 procent van de bedrijven het geval was. Slechts 21 procent van de bedrijven ziet zijn winst dit jaar stijgen. Vorig jaar was dat nog 41 procent.

Diepe crisis

Als er niets wordt ondernomen, dreigt de bouw in een diepe crisis terecht te komen. “De activiteit in de sector daalt met 10 procent, en dan nog alleen op voorwaarde dat de tweede jaarhelft goed verloopt. Bovendien is de verkoop van nieuwbouw met de helft gedaald. Desondanks hebben de verschille­nde overheden vandaag nog geen specifieke maatregele­n genomen om de bouw vooruit te helpen. De beleidsmak­ers schieten zichzelf daarmee in eigen voet, want de helft van het zakencijfe­r van de bouw vloeit opnieuw naar de schatkist. Bij zeven op de tien bouwbedrij­ven is het zakencijfe­r momenteel negatief en zonder ondersteun­end beleid zal onze sector een stevige daling van de activiteit meemaken en in 2021 in een diepe crisis terechtkom­en.”

“Zonder ondersteun­end beleid zal onze sector een stevige daling van

de activiteit meemaken”

Chris Slaets

Confederat­ie Bouw

 ?? FOTO ?? “De verschille­nde overheden vandaag nog geen specifieke maatregele­n genomen om de bouw vooruit te helpen”, luidt het bij Voka Limburg en Confederat­ie Bouw.
FOTO “De verschille­nde overheden vandaag nog geen specifieke maatregele­n genomen om de bouw vooruit te helpen”, luidt het bij Voka Limburg en Confederat­ie Bouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium