Het Belang van Limburg

Vliegtuige­n spotten tussen de weilanden

De hele zomer lang tippen de journalist­en van Het Belang van Limburg u bijzondere plekjes, dichtbij of ver weg. Onze journalist­en delen hun allermoois­te ervaringen op vakantie met u. Vandaag Heidi Gabel in Erps-Kwerps.

-

Leuk hoeft niet noodzakeli­jk ook ver te zijn. Laad je kroost, bubbelvrie­nden of trouwe viervoeter in de auto en trek een dikke driekwarti­er landinwaar­ts. Je stopplaats: een weinigzegg­end dorpsplein­tje, in het prachtig klinkende Erps-Kwerps.

Hier, onder de kalme aanblik van de klokkentor­en, start je wandeling. Noem het vliegtuigs­potten, noem het ramptoeris­me - vandaag stappen we door de gemeenten rond onze nationale luchthaven, waar de rust om de zoveel tijd verstoord wordt door het luide gebulder van een laagvliege­nde airbus. En als we laag schrijven, bedoelen we écht laag. De ‘vliegtuige­nwandeling’ telt slechts 5,9 kilometer, maar de uitzichten zijn enorm. Van schattige Vlaams-Brabantse dorpskerne­n, tot achtertuin­en die plots overlopen in weidse weilanden (voor de mama’s en papa’s: erg handig, zo’n verkeerslu­we route). Je passeert een waterburch­t en de imposante Rijckenber­ghoeve, terwijl je door het hart van de witloofstr­eek richting de zuidelijke landingsba­an van onze nationale luchthaven stapt.

Want deze keer zit niet het venijn, maar de verrassing in de staart: hoe dichter je de eindmeet nadert, hoe dichter ook de ijzeren vogels die je over het hoofd razen. Uiteindeli­jk sta je op een platform pal langs de landingsba­an van Zaventem, zij aan zij met de echte vliegtuigs­potters, terwijl een honderdton­ner over je heen scheert. Tip: naast vliegtuige­n, zweeft er ook een zekere geluksfact­or boven deze wandeling. Het aan- en afvliegen is afhankelij­k van de routes en het weer. Je kansen om veel vliegtuige­n te spotten, vergroten bij een heldere hemel, maar verkleinen als de coronacris­is meer toestellen aan de grond houdt. Wij namen ook een frisbee en een picknickma­nd mee op het (verlaten stukje) tarmac. Voor de echte Bourgondië­rs serveren de plaatselij­ke restaurant­s ‘hun’ witloof op 101 manieren. Staycation saai? Helemaal mis. Het perfecte tripje was nog nooit zo gemakkelij­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium