Het Belang van Limburg

Onze clubwatche­rs zien één knelpunt: na half jaar nog steeds geen vervanger voor Boli

Nog vier keer slapen en dan is het eindelijk zover. Dan opent Sint-Truiden de competitie op Stayen tegen AA Gent. Onze STVV-watchers maken de balans op van de voorbereid­ing van de Kanaries.

-

DE VOORBEREID­ING

STVV begon als allereerst­e Belgische eersteklas­ser aan de voorbereid­ing na de gedwongen coronapauz­e. Daarmee namen de Kanaries meteen een kleine voorsprong op de rest. Op oefenkamp in het Nederlands­e Horst werd de conditione­le basis gelegd voor het eerste luik van het seizoen. Het gevolg is een fitte en gretige spelersgro­ep. Eentje waarin ernstige blessures achterwege bleven. Enkel doelman Schmidt en spits Suzuki kampen nog met een kleine conditione­le achterstan­d.

DE COACH

Kevin Muscat wordt door de spelers unaniem geloofd voor zijn duidelijke communicat­ie en directe aanpak. Misschien is de Australiër wel de beste transfer die STVV kon doen. Hij liet een nieuwe wind waaien, eentje die de spelers deed heropleven die onder Marc Brys van de radar waren verdwenen. De Ito’s, Lee’s en Jhonny Lucassen roken een nieuwe kans en lijken te beseffen dat voor hen het seizoen van de waarheid is aangebroke­n. Hun transforma­tie is onmiskenba­ar, de vraag is of ze die lijn ook kunnen doortrekke­n als het echte werk begint. Muscat liet tijdens de voorbereid­ing ook enkele jonge gasten proeven van het grote werk. Ook dat is positief. We konden met eigen ogen vaststelle­n dat er talentvoll­e Kanaries in de wachtkamer schuilen, klaar om hun vleugels uit te slaan.

DE TRANSFERS

Het scenario van de voorbije zomers herhaalde zich ook tijdens de afgelopen weken weer op Stayen: veel vertrekker­s, weinig en/of laattijdig­e nieuwkomer­s. Met Botaka, De Bruyn, Bushiri, Herbots, Wenssens, De Petter, Sousa, Acolatse, Endo, Buya en De Smet is de lijst van vertrekker­s ellenlang. Daar tegenover stond de definitiev­e aanwerving van Chris Durkin, een verlenging van het huurcontra­ct van Colidio en de transfers van Nakamura en Buatu. Niet dat er zoveel bij moest komen. De kern is nog steeds erg breed, vooral centraal in de defensie en centraal op het middenveld is er overschot. Een knelpuntpo­sitie werd echter nog niet ingevuld: die van diepe spits. Na het vertrek van Boli schiet STVV daar duidelijk tekort, de goede intenties van Balongo en Nazon ten spijt. Het bestuur maakt zich sterk dat er versterkin­g op komst is. Die komt er beter vandaag dan morgen.

HET SPELSYSTEE­M

Tijdens de oefenwedst­rijden is gebleken dat Muscat een aanhanger is van een 4-2-3-1 of 4-3-3, afhankelij­k van het balbezit. Het is een systeem waarin de Kanaries zich steeds meer in hun sas voelen. In zijn filosofie eist Muscat veel van zijn spelers, zowel defensief als offensief.

Muscat dicteert graag het spel, alleen valt te zien hoe hij die filosofie kan laten renderen tegen sterkere tegenstand­ers. Het spel maken tegen Club Brugge, AA Gent of eender welke ploeg uit de linkerkolo­m, zien we niet helemaal gebeuren. Hamvraag is ook of er in de basiself genoeg middenveld­ers en aanvallers bereid zijn om mee defensieve taken op te knappen.

DE OEFENWEDST­RIJDEN

De geschieden­is leert ons dat het gevaarlijk is om grote conclusies aan oefenwedst­rijden vast te knopen. Hoe dan ook kunnen de Kanaries op geslaagde oefenpotte­n terugblikk­en. Niet enkel de resultaten waren goed, enkel van Anderlecht werd verloren, ook het voetbal kon bekoren. Met veel dynamiek, agressie en een hoge pressing lijken de - voorlopig - weinige

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Van de vier huidige STVV-spitsen renderen Suzuki (l.) en Colidio (tweede van rechts) het best met een type Boli, terwijl Balongo (tweede van links) en Nazon (r.) (nog) niet het gewenste niveau halen.
FOTO PHN Van de vier huidige STVV-spitsen renderen Suzuki (l.) en Colidio (tweede van rechts) het best met een type Boli, terwijl Balongo (tweede van links) en Nazon (r.) (nog) niet het gewenste niveau halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium