Het Belang van Limburg

Munoz wil geschieden­is schrijven met Genk

- Bob Faesen

KRC GENK Daniel Munoz (24), ze moesten er in Genk een paar clubs voor aftroeven en even op wachten, maar dan heb je ook wat. “Ik wil hier geschieden­is schrijven”, aldus de Colombiaan bij zijn voorstelli­ng.

Het moge duidelijk zijn dat KRC Genk veel verwacht van Munoz, die al op 28 mei werd aangekondi­gd als eerste zomeraanwi­nst. Door het coronaviru­s moest Genk geduld uitoefenen. Pas twee weken geleden kon hij vanuit Colombia naar Madrid afreizen. Aan boord zaten zo’n 190 atleten, onder wie toprenners Egan Bernal en Nairo Quintana. “Waar de gesprekken dan over gaan? Eerlijk, ik heb ze enkel kort kunnen begroeten. Alleen met basketball­er Braian Angola heb ik wat langer gepraat.” Het was een hele opluchting voor Munoz toen hij eindelijk voet aan Belgische grond zette. Al heeft hij conditione­el en mentaal naar verluidt niet geleden. “Het wachten duurde lang, maar het was de opoffering waard. Bij mijn ex-club

Nacional heb ik ook zonder groepstrai­ning mijn conditie goed kunnen onderhoude­n. Die eerste match in vier maanden zaterdag (tegen Lens, nvdr.) deed deugd.”

Polyvalent­e leider

Munoz heet polyvalent te zijn. Een rechtsback annex middenveld­er. Iemand met grinta, die de ploeg van extra gif kan voorzien. “Op een druppel zweet kijk ik niet”, vertelt hij met strakke blik. “Ik wil hier mijn enorme wil om te winnen overbrenge­n. En ja, ik trek mijn plan op meerdere posities. Ik ben ook technisch sterk en goed in de lucht. Ik hoop snel het spelsystee­m onder de knie te krijgen, zodat ik op volle sterkte ben om in elke match alles te geven.” Een andere beschrijvi­ng die al vaak is gevallen: Munoz is een leider. Alleen, hoe leid je een Belgische ploeg als je enkel Spaans spreekt? “Ik volg Engelse les. Maar de voetbaltaa­l is universeel. Ik probeer een voorbeeld te zijn door altijd alles te geven. Zo ben ik een leider, zonder veel te spreken.”

Geen cultuursho­ck

Genk nam Munoz over van Atlético Nacional, een grote en gigantisch populaire club in Zuid-Amerika. “Het was best zwaar om Atlético achter mij te laten”, geeft hij toe. “Het is mijn club van kindsbeen af en ik was er geliefd bij de fans. Op een dag keer ik er terug. Maar ik wil ook mijn dromen verwezenli­jken. Ik ben 24, dat is niet meer piepjong. Dit was het geschikte moment om naar Europa te komen.”

Zo ga je van miljoenens­tad Medellin, in de jaren tachtig in de ban van Pablo Escobar, naar het gemoedelij­ke Limburg. “Het was niet makkelijk om mijn familie, achter te laten”, klinkt het. “Ik ben met veel ambitie naar Europa vertrokken. Ik wil hier geschieden­is schrijven. Waarom ik voor Genk koos? Het is een grote club in België die vaak Europees speelt en meedoet voor de titel. Bovendien zitten hier met Lucumi en Cuesta twee landgenote­n. En het is hier prettig wonen. Je kunt hier de rust vinden met je familie. Dat is zeker niet onbelangri­jk.”

Ito, Uronen, Thorstvedt en Heynen op het veld -

KRC Genk werkte dinsdag een dubbele training af. In de ochtend stond iedereen op het veld, ook Ito, Uronen, Thorstvedt en Heynen. Het viertal deed na de opwarming ook de pass- en trapvormen mee. In de late namiddag bleven ze binnen voor een tweede sessie.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Het lange wachten op zijn reis naar België was voor Munoz de opoffering waard.
FOTO JEFFREY GAENS Het lange wachten op zijn reis naar België was voor Munoz de opoffering waard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium