Het Belang van Limburg

Gambiaans goudhaantj­e Sanyang wordt Kielse rat

-

LOMMEL SK/BEERSCHOT

Wat we eerder al meldden, is nu officieel. Beerschot huurt Abdoulie Sanyang (21) voor één seizoen van Superstars Academy FC, de Gambiaanse academie van ex-Lommel-eigenaar Udi Shochatovi­tch. Een portret van de 1B-sensatie van vorig seizoen, die dankzij de goodwill van Lommel-fans de voorbije weken nog een dak boven zijn hoofd had.

Op een zandvlakte in Jeswang, een buitenwijk van de Gambiaanse hoofdstad Banjul, laat Abdoulie Sanyang op 15-jarige leeftijd zijn naam een eerste keer in de boekjes van talentscou­ts belanden. Udi Shochatovi­tch, eigenaar van de lokale Superstars Academy FC, aarzelt geen seconde om de ruwe diamant vast te leggen. Een (wurg)contract dat Sanyang tot vandaag aan de Israëlisch­e ex-eigenaar van Lommel SK bindt. In de daaropvolg­ende jaren werkt Sanyang hard om het tot profvoetba­ller in Europa te schoppen. Shochatovi­tch stuurt de dribbelaar als 18-jarige naar Israël, maar de poging om een contract te versieren mislukt. Sanyang keert terug naar zijn familie in Gambia en heeft na een succesvol seizoen bij Superstars Academy in derde klasse zijn langverwac­hte transfer naar Europa beet. Lommel SK, dat in handen is gevallen van Shochatovi­tch, wordt zijn onbekende eindbestem­ming.

Gambiaanse bondgenoot

Tussen de groene Lommelse bossen komt de stille Sanyang terecht in een warm gastgezin. Na een korte aanpassing­speriode debuteert hij thuis tegen Virton. Het startschot van een seizoen waarin hij met Lommel furore maakt als dribbelvaa­rdige aanvaller in 1B. Landgenote­n Salif Kujabi en Alieu Jallow hebben minder geluk (lees: talent) en worden tijdens de winterstop terug op een vliegtuig richting Afrika gezet. Het Gambiaanse duo zet het zelfs op een lopen in Brussel, maar wordt snel teruggevon­den. Met Pa Omar Babou krijgt Sanyang, die zelfs in de koude wintermaan­den met de fiets naar de trainingen komt, snel een nieuwe bondgenoot. Het Afrikaanse duo doucht zelfs samen in een andere kleedkamer.

Onderdak bij fans

De overname van Lommel SK door City Football Group in mei maakt echter meteen een einde aan de toekomst van Sanyang aan de Gestelsedi­jk. De Engelse grootmacht wil niet langer iets te maken hebben met de activiteit­en van de vorige eigenaar. De timide Gambiaan beleeft een moeilijke periode tijdens de lockdown en omdat zijn contract afloopt, kan hij niet langer in het huurappart­ement van de club blijven. Lommel SK gunt hem enkele weken extra, maar wanneer hoofdtrain­er Liam Manning landt en zijn intrek in Sanyangs huurappart­ement neemt, moet hij toch vertrekken. Uiteindeli­jk zijn het Lommelsupp­orters die hem een dak boven het hoofd bieden. Met zijn transfer naar het Kiel zijn de donkere wolken boven het hoofd van Sanyang verdwenen en schijnt voor hem opnieuw de zon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium