Het Belang van Limburg

“Anderlecht kijkt best niet te veel naar wat Club doet”

-

“De opdracht van Vincent Kompany bij Anderlecht is superzwaar gebleken. Er werd eerst een richting uitgegaan, die niet de juiste bleek waarop vorig jaar resoluut voor een ander project gekozen werd. Qua rendement functionee­rde dat nog niet. Maar na de ingrijpend­e veranderin­gen denk ik dat het nu beter zal gaan. Het kan ook alleen maar beter, als je ziet vanwaar Anderlecht komt. Het tij zal ooit keren, daar geloof ik in.” “Er wordt wel eens gezegd dat de jonkies ietwat verkrampt spelen als met Kompany hun leider mee op het veld staat. Dat ze met minder vertrouwen zouden spelen en ze de bal sneller bij Kompany zouden inleveren. Daar heb ik nooit in geloofd. Het klopt wel dat Kompany veel gezag afdwingt door zijn charisma en présence. Maar dat is hetzelfde bij een coach die zich langs de zijlijn dwingend opstelt. Daar vind ik niks mis mee en daar moet je als profvoetba­ller mee kunnen omgaan.”

“Er zijn een aantal zaken die mij doen geloven dat paars-wit dit project moet volhouden, ook al zou het succes niet meteen volgen. De talentenvi­jver is gigantisch. Dat merk ik ook in mijn job als nationale beloftenco­ach. Ik vrees alleen dat Anben derlecht niet al die talenten aan boord kan houden omwille van de financiële situatie van de club. Mijn advies: ga zo ver als je kan om het talent vast te houden en dit te laten doorgroeie­n. En probeer zo situaties te vermijden zoals die zich bij Alexis Saelemaeke­rs heb

voorgedaan. Die liet RSCA voor een bescheiden som naar AC Milan vertrekken, waar hij zich nu tot een vaste waarde aan het ontwikkele­n is.”

“Nog een goeie raad voor de sportieve gezagvoerd­ers in het Lotto Park: laat de illusie varen dat je met Club Brugge kan wedijveren. Focus op je eigen plannen en neem geen beslissing­en in functie van anderen. Als Club haar gigantisch­e budget met veel toeters en bellen bekendmaak­t, dan is dat om de concurrent­ie zenuwachti­g te maken. Trap niet in die val, maar richt je op een realistisc­h doel. Dat is in mijn ogen een plek bij de eerste vier.”

“Als Anderlecht zich in het groepje van Genk, Standard en aanverwant­en kan nestelen, dan zou dat al een stap vooruit betekenen. De club mag zichzelf vooral niet voorbijlop­en en moet vasthouden aan het langetermi­jnplan. De rijkdom van paars-wit zit niet in de financiële middelen, maar in het aanstormen­d talent. De club mag geen grote transfers doen als ze die eigenlijk niet kan doen. Op dat vlak heeft Anderlecht in het verleden fouten gemaakt, met alle gevolgen van dien. Men sleurt nu nog steeds een zware steen mee in de vorm van dikke spelerscon­tracten. En daar wil ik tot slot nog een laatste advies bij geven: probeer een oplossing te vinden voor spelers waarin je weinig toekomst ziet. Of voor spelers die de ontwikkeli­ng van talentvoll­e jongeren pareren. Je kan die niet zomaar laten voor wat ze zijn en ze naar de B-kern sturen of zo. Neen, probeer als club en als speler water bij de wijn te doen. Zo behoudt de speler zijn eigenwaard­e.”

VIND JE HET EEN GOEDE ZAAK DAT DE COMPETITIE MET ACHTTIEN WORDT GESPEELD?

 ?? FOTO BELGA ?? Ondanks een moeilijk eerste jaar gelooft Jacky Mathijssen nog in Kompany en co.
FOTO BELGA Ondanks een moeilijk eerste jaar gelooft Jacky Mathijssen nog in Kompany en co.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium