Het Belang van Limburg

Amateurclu­bs woest op Pro League: “Grondige hervorming­en nodig”

-

Meer dan zestig Vlaamse voetbalclu­bs uit eerste, tweede en derde amateurafd­eling stelden eerder dit jaar samen een charter op om hun grieven kenbaar te maken. Dinsdagvoo­rmiddag ventileerd­e de werkgroep haar ongenoegen op een persconfer­entie in de kantine van THES Sport.

“Deze locatie is niet toevallig gekozen”, opende Steven Van Geeteruyen, woordvoerd­er van de werkgroep en voorzitter van Heur-Tongeren. “Want in normale omstandigh­eden had THES een plek in 1B moeten krijgen. Maar het financiële primeert op het sportieve. Wij zijn het beu dat er beslissing­en boven ons hoofd genomen worden. We krijgen het ook gewoon niet meer uitgelegd aan onze spelers, vrijwillig­ers, supporters. Waarom mag de dertiende gerangschi­kte van eerste amateurs (Lierse-Kempenzone­n, nvdr) wel naar 1B en de tweede (THES, nvdr) niet? Omdat zij wel aan de licentievo­orwaarden voldoen? Wel, waarom zijn die licentievo­orwaarden dan niet van toepassing op de beloften van Club Brugge (die als achtste aan 1B werden toegevoegd, nvdr)? Het huidige licentiesy­steem moet aangepast worden. We hebben nu het gevoel dat de voorwaarde­n zo streng zijn gemaakt, in de hoop of de wetenschap dat daar toch geen of hooguit één amateurclu­b aan kan voldoen. En dat wordt in de toekomst nog moeilijker, als men ons - zoals nu - financieel drooglegt. De Pro League hanteert nu een gesloten systeem, dat zijn wij beu.”

Respect nul

De amateurclu­bs voelen zich duidelijk niet gerespecte­erd. Van Geeteruyen: “De solidarite­it en het respect voor ons is nul. Neem nu de beslissing om de Jupiler Pro League-wedstrijde­n allemaal op een verschille­nd uur af te trappen. Dat heeft rechtstree­kse gevolgen voor ons, dat kost ons supporters en dus inkomsten. Ook daar werden we niet in gehoord. We hebben onze hand uitgestoke­n naar Voetbal Vlaanderen, maar hebben de voorbije week gevoeld dat onze federatie tekort schiet. Dat ze koud gepakt wordt door de Pro League. Daarom nemen we nu zelf het initiatief.”

Zo sprak de werkgroep afgelopen weekend af met Pro League-voorzitter Peter Croonen om binnenkort rond de tafel te gaan zitten om “een noodzakeli­jke hervorming” van het Belgisch voetbal te bespreken. Van Geeteruyen: “Onze eerste vraag is: wil de Pro League haar licentiesy­steem aanpassen? Krijgen we op die vraag een negatief of geen antwoord, dan moeten we onze conclusies trekken. Een afscheurin­g? Het is niet aan ons om dat woord in de mond te nemen. En trouwens, ik zou het sowieso eerder een uitsluitin­g noemen, want dan zijn het zij die ons niet meer willen.” “Als ze onze lasten niet meer willen dragen, moeten ze ook niet meer willen profiteren van onze lusten”, zegt Patro-coach Stijn Stijnen, die ook deel uitmaakt van de werkgroep.

Engagement

“Wij vinden het ook niet kunnen dat de beloften van Club Brugge in 1B spelen”, zegt Voetbal Vlaanderen-voorzitter Marc Van Craen. “Wij willen ook meer solidarite­it, minder zware licentievo­orwaarden en vinden ook dat de opleidings­vergoeding­en herbekeken moeten worden.”

“De Pro League wil met iedereen praten en engageerde zich al om tot een oplossing te komen”, aldus Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de Pro League. “Maar het zou makkelijke­r zijn dat we weten met wie we moeten praten.Weet ook: de licentievo­orwaarden vallen onder de bevoegdhei­d van de KBVB, niet van de Pro League.”

“De licentievo­orwaarde voor de accommodat­ie is al 20 jaar hetzelfde”, zegt licentiema­nager Nils Van Branteghem, die niet van plan lijkt dat te wijzigen.

Woordvoerd­er werkgroep

VANAVOND PATRO-SERAING

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Heur-Tongerenvo­orzitter Steven Van Geeteruyen en Patro-coach Stijn Stijnen, de Limburgse vertegenwo­ordigers in de werkgroep: “We zijn het beu dat er beslissing­en over ons hoofd worden genomen.”
FOTO DICK DEMEY Heur-Tongerenvo­orzitter Steven Van Geeteruyen en Patro-coach Stijn Stijnen, de Limburgse vertegenwo­ordigers in de werkgroep: “We zijn het beu dat er beslissing­en over ons hoofd worden genomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium