Het Belang van Limburg

Philipsen mikt op rit-, Wellens op eindwinst

- WIELRENNEN RONDE VAN POLEN Rob Rodiers

Met Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates) Tim Wellens (Lotto Soudal) verschijne­n woensdag twee Limburgers aan de start van de vijfdaagse Ronde van Polen. Eerstgenoe­mde mikt op ritwinst, de tweede op eindwinst. Net zoals in 2016.

Ik bewaar inderdaad goede herinnerin­gen aan deze ronde”, beaamt Tim Wellens. “Maar uiteraard ook slechte. Wanneer we binnen de ploeg terugdenke­n aan 2019, dan denken we in eerste instantie aan Bjorgs tragische ongeval in Polen, niet aan onze vier overwinnin­gen in de Tour”, verklapt Tim. “We zullen deze week nog vaak aan hem herinnerd worden. De buitenwere­ld hoeft ons daar echter niet op te wijzen, want we zijn Bjorg absoluut niet vergeten. Maar hoe hard het ook klinkt, op een gegeven moment moet je het dagelijkse leven weer oppikken. Dat bewijst 2020 eens te meer. Je kunt niet eeuwig in quarantain­e blijven zitten. De Ronde van Polen

is in dat opzicht ook weer een nieuw begin.”

Secondensp­el

Een aftrap die Wellens met de nodige ambities aanvat. “Uiteraard ga ik voor het hoogst haalbare. Je weet immers nooit hoelang het seizoen ditmaal duurt. Gezien het compacte programma dat we nu rijden, kan je niet spreken van voorbereid­ingskoerse­n. Het is dan ook de bedoeling dat ik er onmiddelli­jk sta. Met de Tourploeg hebben we er goed trainingsk­amp in de Vogezen opzitten. De sfeer was opperbest en er werd stevig en hard getraind. Iedereen vliegt en staat mager. Maar naar ik vernomen heb, is dat in iedere ploeg het geval. Het algemene niveau is

hoog. Ik zal mijn huid dus duur moeten verkopen, wil ik dicht eindigen”, meent Wellens, die vooral de zaterdagri­t aanduidt als sleuteleta­ppe. “Vrijdag krijgen we een eerste schifting, zaterdag wordt het klassement in de plooi gelegd. Nu Polen is teruggebra­cht tot een vijfdaagse doet de rittenkoer­s me denken aan de Tour de Wallonie. Dat is eveneens een rondje zonder tijdrit. Een rittenkoer­s die ik destijds wist te winnen op basis van bonussecon­den en dichte uitslagen. Ik weet kortom wat me te doen staat: attent zijn”, besluit Tim.

Massasprin­ts

Jasper Philipsen hoopt zich voor vrijdag al getoond te hebben aan de buitenwere­ld. “Ik zal er inderdaad onmiddelli­jk moeten staan”, beseft de sprinter uit Ham. “De eerste twee ritten zullen allicht uitdraaien op een massasprin­t en dan kijkt de ploeg uiteraard naar mij om te scoren. Gemakkelij­ker gezegd dan gedaan met concurrent­en als Groenewege­n, Jakobsen en Ackermann onder de deelnemers. De drang naar een eerste zege is echter groot, dus ik ga ervoor.”

Krachthonk

Philipsen heeft van de onderbreki­ng gebruikgem­aakt om uitvoerig aan zijn eindsprint te schaven. “Ik heb veel tijd in het krachthonk doorgebrac­ht om aan power te winnen. Kracht die ik vervolgens op de fiets in snelheid trachtte om te zetten. Middels verschille­nde soorten sprinttrai­ningen: achter de brommer, lead-outs, lange en korte sprints… De voorbije drie weken moest ik op dat vlak wat improviser­en aangezien ik met de ploeg op hoogtestag­e was op de Sierra Nevada. Niettemin heb ik er goede hoop op dat ik mijn voet naast die van de allersnels­ten mag zetten”, aldus Jasper, die na Polen in de Ronde van Limousin tracht te scoren. “Ik wil iedere kans grijpen. De ploeg rekent vooral op mij tijdens de Vuelta, maar zelf heb ik me ook doelen gesteld: de kampioensc­happen - BK en EK spreken me enorm aan, net als eendagskoe­rsen zoals de Scheldepri­js.”

 ?? FOTO PHN ?? Tim Wellens won de Ronde van Polen al in 2016.
FOTO PHN Tim Wellens won de Ronde van Polen al in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium