Het Belang van Limburg

Vier Limburgers naar EK dressuur in Hongarije

- Jean Hendrix

PAARDENSPO­RT DRESSUUR Zondag gaat in het Hongaarse Pilisjászf­alu het EK dressuur van start. Vier Limburgers maken deel uit van de nationale selecties: Suraya Hendrikx (Heusden), Lore Vandeborne (Bilzen), Liezel Everars (Tongeren) en Brittany Clabots (Dormaal).

De coronacris­is drukt ook zijn stempel op dit Europees kampioensc­hap. Zo zouden de junioren en young riders hun EK normaal afwerken in Engeland en zou het EK pony’s in Polen plaatsvind­en, maar uiteindeli­jk werden alle kampioensc­happen gecentrali­seerd in de regio van Boedapest. Daar wordt nu van 9 tot 30 augustus gestreden om de Europese titels. “Dit EK is een welgekomen boost voor onze jonge generatie dressuurru­iters. Eindelijk iets positiefs in een heel moeilijk jaar”, zegt Wendy Laeremans, technisch directeur van de federatie (KBRSF).

De scholieren (met Brittany Clabots) bijten de spits af, hun EK loopt van 9 tot 14 augustus.

Daarna zijn de junioren en young riders (met Suraya Hendrikx en Lore Vandeborne, van 17 tot 22 augustus) aan de beurt en nog later de ponyruiter­s (met Liezel Everars, van 25 tot 30 augustus). “Er zouden wel eens enkele verrassing­en uit de bus kunnen komen tijdens deze kampioensc­happen”, zegt chef d’équipe Alain Rauw uit Herselt. “Door de coronacris­is heeft niemand de kans gehad om echt toe te werken dit EK (de selecties werden pas vorige week gemaakt, nvdr), iedereen moet meteen knallen. Maar onze ruiters hebben hun huiswerk de voorbije maanden goed gemaakt.”

Voor Lore Vandeborne wordt dit haar tweede EK. “In 2017 heb ik bij de Young Riders deelgenome­n. Ditmaal mik ik op de finale”, zegt de 24-jarige Bilzerse, die een buitenbeen­tje is. “Ik ben inderdaad de enige van de familie die in de paardenspo­rt zit. Ik heb de smaak te pakken gekregen na een ponykamp op mijn achtste. Bij de pony’s heb ik nog aan springen gedaan, maar dressuur lag me meer. Na de overstap naar de paarden, op mijn vijftiende, ben ik me volledig op dressuur gaan focussen”, aldus Vandeborne, die getraind wordt door Philippe Jorissen.

 ?? FOTO JH ?? De Bilzerse Lore Vandeborne wil in Hongarije de finale halen.
FOTO JH De Bilzerse Lore Vandeborne wil in Hongarije de finale halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium