Het Belang van Limburg

Ophef over voedselove­rschotten aan Delhaize

- Dirk Jacobs

Opschuddin­g maandagavo­nd toen passanten aan de nieuwe Shop & Go van Delhaize in de Hasseltse Koning Albertstra­at zakken vol brood en sandwiches voor de deur zagen liggen. “Pure voedselver­spilling. Hier kunnen nuttigere zaken mee gebeuren”, klinkt het. Delhaize betreurt het voorval.

“En dat terwijl echt heel veel mensen hongerlijd­en”, luidt het op sociale media. “Triestig dat dit nog kan. We gaan ervan uit dat elke keten van grootwaren­huizen toch wel een beleid hier rond opzet, zodat het brood niet in zakken op straat gedropt moet worden. Als het niet meer geschikt is voor consumptie, dan kan het minstens als voeder voor de dieren dienen.”

Juiste plaats

“We betreuren dit voorval zeker en we garanderen ook dat het niet meer zal gebeuren”, zegt Delhaize-woordvoerd­er Roel Dekelver. “Tegelijk zijn er ook verzachten­de omstandigh­eden. De winkel is pas open en maakt hierover afspraken met de Voedselban­ken en ‘Too Good to go’, twee organisati­es waarmee Delhaize samenwerkt. Alleen loopt dit in de praktijk nog niet zoals dat elders wel gebeurt. Voedselver­spilling tegengaan is net één van de belangrijk­ste prioriteit­en bij Delhaize. Meer dan de helft van de producten die we niet verkocht krijgen, wordt nu al weggeschon­ken aan organisati­es die hiermee bezig zijn. De ‘Shop & Go’ in de Koning Albertstra­at zoekt nog de juiste aantallen voor het bestellen en het bakken. Ook dat zal snel beteren, zodat de voedselove­rschotten enerzijds beperkt blijven en anderzijds op de juiste plaatsen terechtkom­en.”

 ?? FOTO JR. ?? Deze foto werd op sociale media gepost met heel wat bedenkinge­n. “De winkel is pas open en zoekt nog een beetje hoeveel er gebakken moet worden”, klinkt het bij Delhaize.
FOTO JR. Deze foto werd op sociale media gepost met heel wat bedenkinge­n. “De winkel is pas open en zoekt nog een beetje hoeveel er gebakken moet worden”, klinkt het bij Delhaize.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium