Het Belang van Limburg

Horeca-uitbater vreest voor verlies van parkeerpla­atsen na bouw appartemen­tencomplex

- Dirk Macquoy

Het oude Belfius-kantoor op het Heldenplei­n in Oostham wordt gesloopt om plaats te maken voor twaalf appartemen­ten. Uitzonderl­ijk moet de projectont­wikkelaar geen eigen parkeerpla­atsen voorzien. “Zo zal er plots een derde van mijn parkeerpla­atsen ingenomen worden”, zucht Johan Mariën, die ernaast het koffiehuis­je Torenzicht uitbaat.

In Ham moet iedereen die een appartemen­tsblok bouwt vanaf vijf eenheden zelf voor parkeerpla­atsen zorgen, ondergrond­s of bovengrond­s. Dat is verplicht in de gemeente. “Maar voor dit appartemen­tsgebouw wordt er een uitzonderi­ng gemaakt”, betreurt Johan Mariën, uitbater van het koffiehuis­je Torenzicht. “Normaal zou er 25.000 euro per parkeerpla­ats betaald moeten worden. Doe dit maal twaalf en de projectont­wikkelaar krijgt een cadeau van 300.000 euro. Verder zijn er voor mijn koffiehuis­je momenteel 36 parkeerpla­atsen. Dat betekent dat plots een derde van de parkeermog­elijkheden ingenomen kan worden door de bewoners van de appartemen­ten. Er zijn nu op het Heldenplei­n een 20tal ondernemer­s. Het spreek toch voor zich dat voldoende parkeerpla­atsen een noodzaak is.”

Herinricht­ing centrum

Volgens schepen van Ruimtelijk­e

Ordening Robert Vandezande wordt hier inderdaad een uitzonderi­ng gemaakt op de regel. “Maar deze uitzonderi­ng kwam er in het kader van het algemeen nut”, verduideli­jkt Vandezande. “Momenteel wordt er gewerkt aan het ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) Oostham centrum, waarin ook de herinricht­ing van het Heldenplei­n opgenomen is. Het studiebure­au was van plan om een eenrichtin­gsstraat te maken vanaf het vroegere Belfiuskan­toor tot aan de verkeersdr­empel in Wasseven. Volgens de huidige normen is dit gedeelte van de straat immers te smal om er een tweerichti­ngsstraat in te richten met fietspaden.”

Maar het gemeentebe­stuur wil dit gedeelte van de weg in twee richtingen blijven gebruiken. “Daarom hebben we gevraagd aan de projectont­wikkelaar om iets verder naar achter te bouwen. Zo krijgen wij voldoende ruimte voor onze straat in twee richtingen en met fietspad”, aldus Vandezande. “Als compensati­e hoeft hij nu geen parkeerpla­atsen te voorzien en mag er hoger gebouwd worden dan normaal. Deze uitzonderi­ngsregel geldt niet alleen voor dit gebouw. Iedereen die aan die kant van de weg bouwt, zal kunnen genieten van een compensati­e als er verder van de weg gebouwd wordt.”

Geen privéparki­ng

Vandezande wilde ook benadrukke­n dat de bewoners van de appartemen­ten geen privéparki­ng krijgen met bijvoorbee­ld hun nummerplaa­t of een stang. “Alle parkeerpla­atsen blijven openbaar. Ook zal bij de herinricht­ing van het nieuwe Heldenplei­n zeker gekeken worden hoe de kleinhande­l daar verder bevorderd en ondersteun­d kan worden. We willen de handelaars daar zeker niet weg”, besluit Vandezande.

 ?? FOTO DIRK MACQUOY ?? Johan Mariën wil dat voor de ongeveer twintig ondernemer­s op het Heldenplei­n zeker genoeg parkeerpla­atsen blijven behouden, iets waar hij voor vreest met de komst van de nieuwe appartemen­ten.
FOTO DIRK MACQUOY Johan Mariën wil dat voor de ongeveer twintig ondernemer­s op het Heldenplei­n zeker genoeg parkeerpla­atsen blijven behouden, iets waar hij voor vreest met de komst van de nieuwe appartemen­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium