Het Belang van Limburg

Runkstenar­en creëren eigen gin tijdens lockdown

- Dirk Jacobs

De Hasseltse wijk Runkst heeft een eigen gin. Brouwerij Donbosvalk, die eerder al het blond biertje ‘Runxter’ lanceerde, heeft nu samen met stokerij Vanderlind­en de ‘Runxter Gin’ klaar. Het drankje werd voorgestel­d op de Boerenmark­t Merwt.

Is de Runxter Gin een lockdownpr­oduct? “Dat kan je eigenlijk wel zeggen”, lachen Dirk Valkenborg, Kristof Pardon en Roel Bosmans, de mannen die achter de idee zitten.

“We zijn een lokale brouwerij met producten voor lokale liefhebber­s. Daarom wordt ons bier voornameli­jk gedegustee­rd in horecazake­n in en rond Hasselt. We kennen ondertusse­n allemaal de impact van de lockdown op de lokale horeca. De verkoop viel stil en zo kwam er tijd vrij in onze agenda’s”, klinkt het.

“We zijn aan de slag gegaan met de aroma’s van ons bier en al snel speelde het idee om zelf een gin te ontwikkele­n. We hebben kennis van zaken voor het brouwproce­s en smaak, maar van alcoholdis­tillaten hebben we helaas geen verstand. Daarvoor hebben we ons laten begeleiden door Olivier Vanderlind­en van de Hasseltse ambachteli­jke jeneversto­kerij. Na drie maanden sleutelen aan het smaakpalet is onze gin er net op tijd om te genieten van de zomer.”

Sinaasappe­lzeste

“De Runxter Gin presentere­n we in een mooie, stevige glazen fles.

De bitterzoet­e smaak van sinaasappe­lzeste staat centraal in ons smaakpalet, in contrast met de frisheid van stevige houtachtig­e noten van de jeneverbes, die ons doet denken aan het rokerige karakter van ons Runxter bier. Zo zijn we erin geslaagd om de smaken perfect in balans te brengen: fris en zoet.”

De oplage van de Runxter Gin is gelimiteer­d tot honderd flessen. Bestellen kan door een e-mail te sturen naar info@donbosvalk.be. De consumente­nprijs is 39,50 euro per fles van 50 centiliter, maar tijdens de eerste week van augustus 2020 geldt er een speciale lancerings­prijs van 35 euro per fles. Er kunnen maximum 3 flessen per persoon besteld worden.

 ?? FOTO RR ?? Tijdens de lockdown kwamen Dirk Valkenborg, Kristof Pardon en Roel Bosmans op het idee om een eigen gin te maken.
FOTO RR Tijdens de lockdown kwamen Dirk Valkenborg, Kristof Pardon en Roel Bosmans op het idee om een eigen gin te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium