Het Belang van Limburg

Hoeselaren krijgen postkaartj­es met hun ‘sjùnste’ landschapp­en

- Fred Peeters

BURGERCOLL­ECTIEF HOESELT Vanaf vandaag krijgt elk Hoeselts gezin een postkaart van een ‘sjùnste’ (mooiste) landschap uit eigen dorp.

Els Hellinx en Maarten Roosen vormen met zes vrijwillig­ers wat zij zelf noemen een “Burgercoll­ectief dat zich sinds 2018 inzet om onze lokale natuur en ondernemer­s te promoten”. Zo promoot Els het toerisme als beheerder van de Facebookpa­gina ‘Hoeselt toeristisc­h’. Vorig jaar zocht het collectief met amateurfot­ografen naar ‘De Sjùnste Boom’ in

Hoeselt. Bij het einde van die wedstrijd in september 2019 werd bekendgema­akt dat er vervolgens gezocht zou worden naar Hoeselts ‘sjùnste landschap’ .

Els Hellinx: “We hadden al enkele tientallen foto’s van mooie landschapp­en ontvangen toen we begin maart die oproep herhaalden. En dan stroomden meer dan honderd foto’s binnen tijdens de lockdown. De Hoeselaren hadden blijkbaar meer tijd om naar hun mooie omgeving te kijken. We kregen ook tientallen foto’s van toeristen die in lokale B&B’s verbleven. De winnaars krijgen kortingsbo­nnen voor de lokale horeca, een pakketje met twaalf postkaarte­n van Hoeseltse landschapp­en en een jaarkalend­er 2021 met 24 foto’s”.

En welke fotograaf kiekte dan hét ‘Sjùnste landschap’ van Hoeselt? Maarten Roosen: “We hebben dit jaar geen winnende fotograaf of ‘sjùnste landschap’ gekozen. Alle landschapp­en die geselectee­rd zijn om als postkaart of als beeld voor de jaarkalend­er te dienen, zijn mooi. Ook Hoeselaren die niet deelnamen hebben er iets aan. Met de steun van de toeristisc­he dienst start deze week een bedeling van een Sjùnste Postkaart. Die kunnen de Hoeselaren in deze aparte periode opsturen naar een kennis buiten Hoeselt. Op die manier ondersteun­en we onze lokale B&B’s en horeca. De B&B ’s krijgen ook pakketjes postkaarte­n om aan hun klanten te geven. Vanaf september zal de Hoeseltse jaarkalend­er te koop zijn voor 5 euro”.

 ?? FOTO ELS HELLINX ?? Tijdens de lockdown (her)ontdekten ook Hoeselaren hun dorp en ze stuurden massaal foto’s in voor ‘het sjùnste landschap’.
FOTO ELS HELLINX Tijdens de lockdown (her)ontdekten ook Hoeselaren hun dorp en ze stuurden massaal foto’s in voor ‘het sjùnste landschap’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium