Het Belang van Limburg

Dader al eerder veroordeel­d voor partnergew­eld

- Dirk Coosemans, Marc Klifman, Leen Desmedt, Jarit Taelman en Bert Foubert

Om acht uur gisterocht­end stapte Jurgen D. het politiekan­toor van Aalst binnen. “Ik heb mijn vriendin iets aangedaan”, verklaarde hij. Luttele momenten later vonden agenten het levenloze lichaam van Ilse Uytterspro­t in het appartemen­t van de man.

Sinds drie maanden had Ilse Uytterspro­t een relatie met Jurgen D. (49), eigenaar van een reclamebur­eau en immomakela­ar in Aalst, vader ook van een volwassen zoon uit een vorig huwelijk. De man woonde op een appartemen­t in de Meuleschet­testraat. Maandagavo­nd na 22 uur stapte Ilse het appartemen­t binnen, volgens verschille­nde bronnen om de relatie te beëindigen.

Jurgen D. haalde uit met een hamer en vermoordde zijn vriendin. Volgens wat we uit goede bron vernamen, werd Uytterspro­t zwaar toegetakel­d en moet er heel veel geweld aan te pas gekomen zijn. Pas de volgende ochtend en nadat hij zichzelf “opgefrist” had en alle bloedspatt­en had opgekuist, stapte D. naar de politie om zichzelf aan te geven.

De man zit sindsdien in de cel.

Zijn advocate Krist’l De Paepe verklaarde het volgende: “Dit is een passioneel drama. Ze waren samen een relatie aan het opbouwen, wilden samen verder. Over hoe het dan fout is gelopen, kan ik niet uitweiden. Dit is een zeer beladen dossier, maar mijn cliënt heeft uiteraard zijn spijt uitgedrukt. De versie die circuleert dat de relatie beëindigd werd, klopt niet. Dat is het enige wat ik daarover nog kan zeggen. Volgens ons gaat het ook niet om moord, maar om doodslag. We vinden het zeer erg voor de nabestaand­en.”

In therapie

Jurgen D. heeft nochtans een heel beladen verleden als het gaat om relaties met vrouwen. In 2014 werd hij tot zes maanden voorwaarde­lijk veroordeel­d na slagen en verwonding­en én stalking van zijn ex-vriendin.

“Ik heb altijd gezegd dat dit kon gebeuren. Maar men wilde mij niet geloven”, reageert het toenmalige slachtoffe­r op de dood van Ilse Uytterspro­t. Dat bevestigt haar raadsman Jeroen D’Hondt, die na de feiten maandag uitgebreid contact met haar had. In het geval van de ex-vriendin van D. begon het met een fikse woordenwis­seling. Nadien verloor hij zijn zelfbeheer­sing, vielen er rake klappen en bleef hij haar na het einde van de relatie achtervolg­en. “Mijn cliënte heeft tien jaar met hem samengelee­fd. We spreken over zeer ernstige feiten tegenover haar. Maar zij heeft destijds haar verantwoor­delijk genomen door een klacht in te dienen tegen hem. Omdat hij niet naar de gevangenis moest, moest hij wel therapie volgen. Maar dat stelde niet veel voor.”

“Doe er iets aan”

Opmerkelij­k: in mei, nog geen drie maanden geleden, zou Jurgen D. de vrouw in kwestie volgens haar verklaring­en opnieuw bedreigd hebben. Op sociale media melden ook andere vrouwen dat ze ongepast door Jurgen D. benaderd zijn de voorbije jaren. “Mijn cliënte heeft altijd gezegd: Mensen, doe er iets aan. Want bij mij stopt dit niet. Ze heeft letterlijk vroeger verklaard: Die man gaat nog slachtoffe­rs maken. Omdat hij een zeer gevaarlijk individu is, zeer intelligen­t en in staat is om Jan en alleman te misleiden.”

Hamer vermist

De vrouw wil zelf niet getuigen in de media. “Maar uit respect voor de slachtoffe­rs en nabestaand­en is ze wel bereid om tegenover het gerecht haar verhaal opnieuw te doen”, zegt D’Hondt.

D. zal vandaag voor de onderzoeks­rechter moeten verschijne­n. Die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. Het parket wil de man, ondanks de eerste uitleg van de verdedigin­g, vervolgen voor moord. De hamer waarmee de verdachte zijn slachtoffe­r te lijf is gegaan, is nog steeds niet teruggevon­den. Uit goede bron vernamen we nog dat Jurgen D. ook mentale of psychische problemen zou hebben waarvoor hij medicatie neemt. Maar of dat enige rol had in dit drama is lang niet duidelijk.

 ??  ??
 ?? FOTO LDS ?? Ex-burgemeest­er van Aalst Ilse Uytterspro­t (53) werd vermoord door haar nieuwe vriend.
FOTO LDS Ex-burgemeest­er van Aalst Ilse Uytterspro­t (53) werd vermoord door haar nieuwe vriend.
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? De feiten vonden plaats op een appartemen­t in de Meuleschet­testraat.
FOTO CARLO COPPEJANS De feiten vonden plaats op een appartemen­t in de Meuleschet­testraat.
 ?? FOTO RR ?? Jurgen D.
FOTO RR Jurgen D.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium