Het Belang van Limburg

In ene café mondmasker verplicht, tien meter verder niet

-

Dragen van een mondmasker zeer gewenst”, flikkert het in feloranje neonletter­s op het infobord aan het drielanden­punt, waar Nederland, België en Duitsland grenzen, op een steenworp van Voeren. Het bord staat op Nederlands grondgebie­d, waar mondmasker­s enkel op het openbaar vervoer verplicht zijn en in het straatbeel­d een rariteit blijven. Dat valt meteen op wanneer we via Nederlands­e zijde de parking van het drielanden­punt oprijden. Aantal mensen met een mondmasker: nul. Honderden bezoekers - haast uitsluiten­d Nederlande­rs - lachen de tanden bloot voor een foto bij de grenspaal, terwijl in de achtergron­d voorbij flitst dat mondmasker­s “zeer gewenst” zijn. In het Frans heet het zelfs dat ze ‘obligatoir­e’ zijn, maar dat blijkt een vertaalfou­tje van een overijveri­ge medewerker van de gemeente Vaals, dat de lichtkar liet plaatsen.

Geen masker, geen info

“Het is hier soms hopeloos”, zucht Lilianne Habets vanachter haar bureau van het ‘Office du Tourisme’ van Kelmis, aan de Belgische zijde van het drielanden­punt. “Wie ons kantoor binnenwand­elt, moet verplicht een mondmasker op. Voor ieders veiligheid. Dat hangt in vier talen aan de deur, maar toch kijken de Nederlande­rs telkens weer raar op als ik ze daar op wijs. Sommigen beginnen zelfs discussiër­en of jammeren dat ze geen masker bij hebben. Maar ik ben onverbidde­lijk: geen masker, geen info.” Plots valt ons oog op een gezinnetje uit Utrecht, dat trots met paarse mondmasker­s aan de Belgische kant van het drielanden­punt poseert. Dan toch nog noorderbur­en die vrijwillig een kapje dragen. “Vonden we leuk voor de foto, maar thuis blijven ze in mijn handtas steken”, lacht mama Marjan, die met haar man Jan en zonen Pieter en Geert op vakantie in Limburg is. “Ik heb begrepen dat de kapjes in België intussen aardig zijn ingeburger­d, maar bij ons word je nog altijd stevig nagekeken als je eentje opzet. Maar alle begrip voor de Belgische regels . Misschien is die mondmasker­plicht niet eens zo slecht.” Voor Frans Nauta, die donderdag helemaal uit Friesland naar het drielanden­punt kwam afgezakt, maakt het geen zier uit, als er maar duidelijkh­eid komt. “Wat je hier ziet, drie verschille­nde regels in drie verschille­nde landen, is tekenend voor het gebrek aan daadkracht van de Europese Unie”, zucht de nuchtere Fries. “Elk land doet zijn eigen zin en zo wordt het één groot zootje.”

Betere frieten

Daar kunnen de horeca-uitbaters aan het drielanden­punt van meespreken. In ‘Le Bistro’, op Belgisch grondgebie­d, werken de kelners zich met mondmasker op in het zweet, terwijl hun Nederlands­e collega’s van ‘Herberg De Grenssteen” twintig meter verderop vrij kunnen ademen. “Ach, in het begin was het even wennen, maar nu ben ik er aan gewend”, zegt serveerste­r Banu, zelf een Nederlands­e. “Wat wel frustreert, is dat mijn landgenote­n soms écht niet willen horen dat ze een mondkapje moeten dragen als ze naar het toilet willen. Met Belgen of Duitsers hebben we die problemen veel minder.”

“Een mondmasker verplicht voor het toilet? Ai, die hebben we in de auto laten liggen”, zegt de Maastricht­se Daniël. “Als ik moet plassen, ren ik wel even naar Nederland.” Wie er al helemaal niets meer van snapt, zijn Frans en Ruth Gier uit Duitsland, waar enkel in gesloten ruimtes mondmasker­s moeten worden gedragen. “Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de regels aan beide zijden van de grens dag en nacht verschille­n. We waren trouwens stomverbaa­sd toen de ober ons in België plots vroeg om onze gegevens achter te laten.”

Problemen met Belgen

Serveerste­r Bertie van ‘Herberg De Grenssteen’ vindt het helemaal prima dat ze geen mondmasker moet dragen. “En ik mag hopen dat dat zo blijft”, zegt ze . “Afstand houden, handen wassen, kleine groepjes aan tafel. Die gouden regels zijn volgens mij veel belangrijk­er dan in openlucht mensen met een mondmasker bedienen. Er heeft mij nog niemand gevraagd eentje te dragen. Enkel onze Belgische bezoekers moet ik soms even vriendelij­k terechtwij­zen als ze hier met een veel te grote groep neerstrijk­en. Want daar zijn we zeer streng op.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De Nederlands­e Banu (links) met het Duitse koppel Ruth (midden) en Frans: “Met Belgen of Duitsers hebben we minder problemen op het vlak van mondkapjes dragen.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De Nederlands­e Banu (links) met het Duitse koppel Ruth (midden) en Frans: “Met Belgen of Duitsers hebben we minder problemen op het vlak van mondkapjes dragen.”
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Moeder Marjan (rechts) trekt een foto van haar man Jan en zonen Pieter en Geert, allen met mondkapje: ““Vonden we leuk voor de foto, maar thuis blijven ze in mijn handtas steken.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Moeder Marjan (rechts) trekt een foto van haar man Jan en zonen Pieter en Geert, allen met mondkapje: ““Vonden we leuk voor de foto, maar thuis blijven ze in mijn handtas steken.”
 ??  ?? Lilianne Habets van het ‘Office du Tourisme’ van Kelmis is onverbidde­lijk: “Geen masker, geen info.”
Lilianne Habets van het ‘Office du Tourisme’ van Kelmis is onverbidde­lijk: “Geen masker, geen info.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium