Het Belang van Limburg

Golden oldies: hoe zeven dertigers dé beslissend­e rol spelen

-

Manchester City, Real Madrid, Juventus en Lyon trappen vanavond het vervolg van de Champions League op gang. Opvallende trend bij veel ploegen die strijden voor de beker met de grote oren: dertigers die een sleutelrol spelen in het succes. Van bietensap met kaneel en cayennepep­er tot een onnavolgba­re trainingsd­rang als geheim. Wij presentere­n u zeven ‘Golden Oldies’.

CRISTIANO RONALDO (35)

Nooit te stillen honger

35 en lang niet versleten. Cristiano Ronaldo staat bekend om zijn trainingsv­erslaving en zijn niet te stillen honger naar goals en prijzen. De Portugees van Juventus transforme­erde in de loop der jaren van een flegmatiek­e vleugelspi­ts tot een ware doelpunten­machine. Ook commerciee­l gezien was zijn transfer naar Italië een hit. Sinds zijn komst groeide het Instagram-account van Juventus van 9,8 miljoen naar 41,4 miljoen volgers.

Even kreeg Ronaldo kritiek, vlak na de hervatting van de Serie A, maar zijn statistiek­en zijn toch weer indrukwekk­end. In de elf matchen die Juve na de lockdown afwerkte, scoorde CR7 tien keer. Hij speelde zo een belangrijk­e rol in de negende opeenvolge­nde titel van de Oude Dame. Lyon is gewaarschu­wd.

SERGIO AGUERO (32)

Ondergewaa­rdeerde recordbrek­er

Haalt hij het of haalt hij het niet? Sergio Aguero raakte eind juni geblesseer­d aan de knie. De vrees was dat zijn seizoen erop zou zitten, maar de Argentijn is toch opgenomen in de nieuwe CL-kern van Manchester City. Zijn gemis zou een forse aderlating zijn. In negen jaar City scoorde hij nooit minder dan 17 goals per seizoen. Tekenen van verval zijn nog niet zichtbaar. Over alle competitie­s heen zit hij dit jaar weer aan 23 stuks. “Aguero zal tot in zijn graf blijven scoren”, zei coach Pep Guardiola over zijn topschutte­r.

SERGIO RAMOS (34)

Een brok zelfvertro­uwen

“Als ik één speler in de wereld mocht kiezen, dan nam ik Ramos.” Woorden van Diego Simeone. Dat de trainer van Real Madrids aartsrivaa­l Atlético dat zegt, tekent hoe belangrijk Ramos is voor Real en hoeveel respect hij in Spanje geniet. De centrumver­dediger scoorde liefst elf keer in La Liga en was de drijvende kracht achter de titel van De Koninklijk­e.

Een leider in verbaal en fysiek opzicht. Tegenstand­ers hebben het er weleens over dat Ramos onafgebrok­en fluit in matchen. Alsof hij wil laten weten: ik ben hier. Op zijn 34ste is het een indrukwekk­ende fysieke verschijni­ng - naar verluidt te danken aan een streng dieet en een eigen interpreta­tie van een training voor Formule 1-piloten - en durft daarmee pronken op social media. Zijn criticaste­rs zien het als een vorm van intimidati­e.

ROBERT LEWANDOWSK­I (31)

Dieet als wapen

Bietensap met kaneel en cayennepep­er, het is de smakelijke mix waar Robert Lewandowsk­i bij zweert. Op zijn 31ste blijft hij verbazen. “Ik wist al vrij snel dat ik enorm hard moest werken om profvoetba­ller te worden, dat ik iets extra’s moest doen om nog beter te worden”, zei de Bayernspit­s onlangs. Klinkt gek voor iemand die dit seizoen al aan 51 goals in 43 wedstrijde­n zit.

Maar Lewandowsk­i is een man van details. Zelden geblesseer­d. In zijn carrière miste hij nooit meer dan twee opeenvolge­nde Bundesliga-matchen. Guardiola labelde hem niet voor niets als de meest profession­ele voetballer die hij ooit tegenkwam. Dat zijn vrouw personal trainer en diëtiste is helpt ook. Lewandowsk­i let extreem op zijn eten. Een van zijn tips? “Eet je dessert voor je hoofdgerec­ht, dan verteert het sneller.”

LIONEL MESSI (33)

Ondanks alles opnieuw onnavolgba­re cijfers

Door een catastrofa­al transferbe­leid wordt de perceptie over FC Barcelona steeds negatiever. Gelukkig kunnen ze in Catalonië nog altijd terugvalle­n op Lionel

Messi. De kleine Argentijn is dit seizoen alweer goed voor 30 treffers en 26 assists. Meer zelfs, de cijfers zeggen dat Barça steeds afhankelij­ker van hem wordt. Messi is rechtstree­ks betrokken bij 53% van de goals. Twee jaar geleden was dat 46 procent, drie jaar geleden 40 procent.

Messi is niet zo’n indrukwekk­ende atleet als Ronaldo en Lewandowsk­i. De UEFA berekende dat hij gemiddeld zelfs net niet acht kilometer per match aflegt, maar hij gebruikt zijn energie wel zeer efficiënt. Napolitrai­ner Gennaro Gattuso is al op zijn hoede voor het duel van zaterdag. “Hoe ik Messi denk af te stoppen? Dat lukt me alleen in mijn dromen. Of als ik de PlayStatio­n van mijn zoontje neem om FIFA te spelen.”

DRIES MERTENS (33)

Laatbloeie­r pur sang

Het verhaal van Dries Mertens is bekend. In ons land aanvankeli­jk afgeschrev­en en zich nadien via de kelder van het Nederlands voetbal opgewerkt tot Napoli-legende. Jaar in jaar uit zorgt hij voor de goals in de Italiaanse havenstad. Dit seizoen toont hij zich vooral productief in de Champions League, met zes treffers in zeven matchen.

In mei vierde hij zijn 33ste verjaardag. Het weerhield Napoli er niet van om Mertens te belonen met een sterk verbeterd contract tot medio 2022. “Ik voel me nog goed en dat komt vooral omdat ik een laatbloeie­r ben”, zei Mertens daar vorig jaar over. “Ik zie achttienja­rigen al zoveel wedstrijde­n spelen. Ik zat toen bij Eendracht

Aalst. Ik voel mij nu sterker dan vijf of zes jaar geleden. Toch zeggen de conditietr­ainers dat mijn testen niet meer zo goed zijn als vroeger. Ik denk dat die mannen zich vergissen.”

JOSIP ILICIC (32)

Depressie na overspel?

Ilicic’ revival was opmerkelij­k. In de zomer van 2018 lag de Sloveen nog in het ziekenhuis met opgezette lymfeklier­en als gevolg van een bacteriële infectie. Zijn herstel nam maanden in beslag en hij vreesde voor het einde van zijn loopbaan. Dit jaar excelleerd­e hij met de voetbalmac­hine van Atalanta. 21 goals over alle competitie­s, op zijn 32ste was hij nog nooit zo productief. Tegen Valencia, vlak voor de coronabrea­k, scoorde Ilicic zelfs vier keer.

Maar de kans is klein dat we hem nog aan het werk zien in de Champions League. Officieel is hij geblesseer­d, maar Italiaanse media beweren dat de aanvaller kampt met een depressie. Volgens bepaalde berichten had hij zijn vrouw met een andere man in bed betrapt.

 ??  ??
 ??  ?? CRISTIANO RONALDO
CRISTIANO RONALDO
 ??  ?? DRIES MERTENS
DRIES MERTENS
 ??  ?? SERGIO AGUERO
SERGIO AGUERO
 ??  ??
 ??  ?? SERGIO RAMOS
SERGIO RAMOS
 ??  ?? ROBERT LEWANDOWSK­I
ROBERT LEWANDOWSK­I
 ??  ?? LIONEL MESSI
LIONEL MESSI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium