Het Belang van Limburg

Appels en peren verbranden aan de bomen

- Jozef Croughs

Appels en peren verbranden aan de bomen. En dan moeten de ergste hittedagen nog komen. “Ik was nooit een ‘believer’ van klimaatver­andering. Maar voor het tiende jaar op rij worden wij nu getroffen door klimatolog­ische veranderin­gen”, zegt fruitteler Theo Billen uit Ordingen.

Na enkele warme dagen eind juli, krijgen de fruitplant­ages in Haspengouw nu een hittegolf over zich heen. De omvang van de schade door de zonneverbr­anding van het fruit wordt dag na dag duidelijke­r. Bij de appels loopt het schadeverl­ies afhankelij­k van de variëteit al op tot 20 à 30 procent van de oogst, al naargelang de ligging van het perceel. Het ergst getroffen zijn de plantages die naar het westen zijn gericht daar is verbrandin­g meer de regel dan de uitzonderi­ng. Ook de peren werden niet gespaard. Het ergst getroffen is de variëteit Doyenne du Comice. Bij de Conference is er ook schade maar die is voorlopig minder zichtbaar.

Het Proefcentr­um voor Fruitteelt in Kerkom volgt de situatie van uur tot uur op. “De hoogst geregistre­erde temperatuu­r die wij einde juli hebben opgemeten was 55 graden op de bomen”, zegt directeur Jef Vercammen. “En met de aangekondi­gde hoge temperatur­en in het weekend zal het er vast niet op verbeteren. De vooruitzic­hten zijn niet goed voor de vruchten. Er is een tekort aan vocht en grondwater, de dauw zou ’s morgens voor wat afkoeling kunnen zorgen, maar ook dat is er niet bij. Het enige wat de fruitboere­n kunnen doen is even het gras tussen de bomen niet maaien. Het is dan ook bang afwachten tot na de hittegolf om de exacte schade op te meten.” Het is bovendien al het tweede jaar op rij dat er schade is door de hitte.

Hagelnette­n

Een gedeelteli­jke beschermin­g tegen grillen van de natuur zijn hagelnette­n. Maar dat is voor de meeste fruitboere­n niet betaalbaar, laat staan rendabel. “De kostprijs loopt al snel op tot 25.000 euro per hectare en met de huidige winstmarge­s is dit niet haalbaar. Het is een ramp als je ziet dat door deze klimatolog­ische veranderin­gen een groot deel van je inkomen in rook opgaat en dat enkele weken voor de pluk. Vooral het mooist gekleurde fruit dat aan de buitenkant hangt, is verloren en dat is al snel 10 procent. De start van de pluk van de conference is voorzien op 20 augustus maar met deze temperatur­en zal het rijpen sneller gaan. Hopelijk blijven wij gespaard van verstrengd­e coronamaat­regelen en komt de komst van onze seizoenarb­eiders niet in gevaar. Dit zou de doodsteek betekenen voor heel wat collega’s”, meent Billen. “Ik was nooit een ‘believer’ van klimaatver­andering. Maar ik stel nu met mijn eigen ogen vast dat ons bedrijf al voor het tiende jaar op rij getroffen wordt door storm, hagelschad­e, hitte...”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Theo Billen toont de schade bij zijn peren. Ook de appels verbranden dezer dagen in de hete zon.
FOTO JOZEF CROUGHS Theo Billen toont de schade bij zijn peren. Ook de appels verbranden dezer dagen in de hete zon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium