Het Belang van Limburg

Afval nieuwe Kentucky Fried Chicken past niet in vuilnisbak­ken in stad

- AFVALPROBL­EEM DREIGT HASSELT Thomas Jansen en Dirk Jacobs

Op 11 augustus opent Kentucky Fried Chicken op de Hasseltse Grote Markt. Toch staan de afspraken met de stad over het afvalbelei­d nog niet op punt. Zo passen bijvoorbee­ld ook de emmers van KFC niet in de vuilnisbak­ken van de stad.

KFC gooit officieel pas dinsdag de deuren open op de Hasseltse Grote Markt, maar de voorbije dagen mocht het personeel al ‘proefdraai­en’ (zie kader). Een foto op Twitter maakte al snel duidelijk dat het afval van de fastfoodke­ten de komende tijd wel eens voor problemen kan zorgen. In de Maastricht­erstraat lagen immers verschille­nde zakken met kenmerkend­e KFC-emmers rond de vuilnisbak. Die was niet vol, maar de emmers pasten simpelweg niet in de kleine opening. Is het dan een optie voor de stad om de opening van de vuilnisbak­ken aan te passen? “Dat gaan we niet doen op maat van KFC”, zegt bevoegde schepen Laurence Libert. “De openingen zijn klein om mensen te ontraden om hun vuilniszak­ken daarin te droppen, want dat is sluikstort­en. In het kader van ons nieuw afvalbelei­d ‘Propere Stad’ zijn we echter op verschille­nde plaatsen nieuwe modellen aan het testen. Misschien kan dat een oplossing bieden.”

Afspraken

De voorbije maanden maakte de stad duidelijke afspraken met de fastfoodke­ten over het afvalbelei­d. Maar die staan enkele dagen voor de opening nog niet op punt. Zo moet KFC bijvoorbee­ld zelf controlere­n of er geen afval van hen rondslinge­rt in een straal van dertig meter rond hun zaak. Dat beloofde de fastfoodke­ten ook meermaals per dag te doen. Maar de stad vroeg ook om een inschattin­g te maken van de verspreidi­ng van het afval in de stad.

“We willen met andere woorden weten hoe ver klanten gemiddeld hun afval meenemen alvorens ze het weggooien in een openbare vuilnisbak”, klinkt het op het kabinet van Libert. “Maar op die vragen kregen we nog geen antwoord. Ettelijke maanden voor de coronacris­is zijn er bepaalde afspraken gemaakt. Maar die staan, onder meer door corona, nog niet op punt. We hebben er echter alle vertrouwen in dat dit nog in orde komt.”

 ?? FOTO RR ?? In de Maastricht­erstraat werden al afvalzakke­n van KFC naast de vuilnisbak geplaatst. De opening van de vuilnisbak is immers te klein voor de emmers.
FOTO RR In de Maastricht­erstraat werden al afvalzakke­n van KFC naast de vuilnisbak geplaatst. De opening van de vuilnisbak is immers te klein voor de emmers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium