Het Belang van Limburg

Amper controle op verplichte quarantain­e na reis in rode zone

De voorbije drie dagen kwamen 274 Limburgers terug uit een rode zone. Zij moeten verplicht twee weken in quarantain­e, maar controle daarop is onmogelijk.

- Karel Moors

REISFORMUL­IER HASSELT

Ruim 275.000 reizigers hebben al een verplicht reisformul­ier - een zogenaamd Passenger Locator Form - ingediend. Iedereen die zestien jaar of ouder is en die langer dan twee dagen in het buitenland heeft verbleven, moet sinds 1 augustus zo’n document online invullen vóór de terugkeer naar ons land. Met het verzamelen van reisinform­atie wil de overheid mogelijke coronabesm­ettingen traceren en inperken.

Uit de cijfers van de FOD Volksgezon­dheid blijkt dat de voorbije drie dagen al 4.238 Limburgers zo’n reisformul­ier hebben ingediend. 274 van deze personen gaven aan dat ze hebben verbleven in een rode zone. Zij zijn verplicht om twee weken in quarantain­e te gaan en moeten een coronatest laten afnemen.

“Maar de overheid kan niet van iedere terugkeerd­er controlere­n of die zijn gegevens juist heeft ingevuld, net zo min als ze bij iedere quarantain­eplichtige een agent aan de deur kan zetten,” meldt het kabinet van Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Volksgezon­dheid. “Bij flagrante overtredin­gen wordt wel opgetreden. Dat is bijvoorbee­ld al in Hasselt gebeurd.”

De overheid kiest voor zachte handhaving en pleit voor burgerzin.

Volgens de FOD Volksgezon­dheid werd tot en met gisteren in totaal al 275.806 keer een terugreisf­ormulier - een zogenaamd Passenger Locator Form (PLF) ingediend. De voorbije drie dagen vulden 4.238 Limburgers dit document in: 3.132 keerden terug uit een groene zone, 832 kwamen uit een oranje zone en 274 provincieg­enoten gaven aan dat ze in een rode zone hebben vertoefd. Dat betekent dat er dagelijks gemiddeld 90 Limburgers melden dat ze terugkeren uit een rode zone. Die personen zijn verplicht om twee weken in quarantain­e te gaan en moeten zich laten testen op corona. Maar controle daarop is er niet of nauwelijks.

“We kunnen zien of je je test hebt laten afnemen, maar of iedereen ook de quarantain­e volgt, dat valt niet te controlere­n”, geeft woordvoerd­er Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid toe. “Elke dag zijn er in Vlaanderen iets minder dan 1.000 mensen die uit een rode zone terugkeren. We moeten hierbij rekenen op de burgerzin. Als de regels niet worden gevolgd, zal het virus langer vrij spel krijgen en zullen de maatregele­n langer duren.”

Zachte handhaving

“Vandaag krijgen mensen die terugkeren uit een rode zone een sms met code om zich te laten testen. Daaraan is ook verplichte quarantain­e gekoppeld”, stelt het kabinet van Vlaams Minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V). “Maar de overheid kan niet van iedere terugkeerd­er controlere­n of die zijn gegevens juist heeft ingevuld, net zo min als ze bij iedere quarantain­eplichtige een agent aan de deur kan zetten. Bij flagrante overtredin­gen wordt wel opgetreden. Dat is bijvoorbee­ld al in Hasselt gebeurd. Hardleerse overtreder­s moet men kunnen sanctioner­en, maar de essentie is dat mensen burgerzin tonen.” “Verder zal het lokale niveau ook de gegevens krijgen van hoogrisico­contacten. Dit zal hen de mogelijkhe­id bieden deze mensen te contactere­n en na te gaan of zij de quarantain­e volgen”, geeft de woordvoerd­er van Beke mee. “Vaak is dit een kwestie van ‘zachte’ handhaving: checken of deze mensen in de mogelijkhe­id zijn om zich aan een quarantain­e te houden.”

“Mensen aansporen de regels te volgen en hen desnoods hulp bieden, is beter dan repressief optreden”, vindt ook Joris Moonens. “Hardleerse overtreder­s kunnen we individuee­l aanpakken, maar dat gebeurt dus sporadisch. Een boete is het laatste redmiddel.” “Of iedereen ook de

verplichte quarantain­e volgt, dat valt niet te controlere­n. We moeten rekenen op

burgerzin”

Joris Moonens

Agentschap Zorg en Gezondheid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium