Het Belang van Limburg

Strengere horecarege­ls in Nederland

- MAATREGELE­N DEN HAAG Belga

In Nederland komen er strengere regels voor de horeca om de nieuwe opmars van het coronaviru­s af te stoppen. Dat heeft premier Mark Rutte gisteravon­d in een persconfer­entie op tv meegedeeld.

“Het coronaviru­s is bezig met een gevaarlijk­e opmars”, waarschuwd­e Rutte. “De cijfers liegen er niet om. Nederland dreigt de winst die gewonnen is op het virus, te verliezen. Wij moeten allen samen een tweede lockdown verhindere­n.” Rutte kondigde daarop enkele strengere maatregele­n aan, in het bijzonder in de horeca, “waar de naleving van de basisregel­s verslapt.” Reserverin­g, en achterlati­ng van contactgeg­evens wordt nu ook in Nederland verplicht. Bij besmetting­en gaan horecazake­n waarin alleen zitplaatse­n zijn toegestaan - musea en pretparken maximaal twee weken dicht. Aan toeristen vraagt de Nederlands­e regering om drukke plekken in de hoofdstad Amsterdam te mijden. Burgemeest­ers en Veiligheid­sregio’s krijgen daarnaast ook een voorname rol in het bestrijden van besmetting­shaarden met lokale maatregele­n.

Rutte, die wegens de snelle heropflakk­ering van de pandemie zijn vakantie vervroegd heeft afgesloten, riep mensen die zich niet aan de basisregel­s houden, op om uit de buurt te blijven bij mensen die tot kwetsbare groepen horen. Hij richtte zich in het bijzonder op jongeren. Een vierde van de zowat 2.600 nieuwe infecties van de voorbije week, bijna dubbel zoveel als de week daarvoor, was bij jongeren tussen 20 en 29 jaar.

 ?? FOTO AFP ?? De Nederlands­e premier Rutte.
FOTO AFP De Nederlands­e premier Rutte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium