Het Belang van Limburg

Rector KU Leuven wil alternatie­f voor studentend­open

- Tom Le Bacq

OPEN BRIEF LEUVEN

In een uitgebreid­e brief richt rector Luc Sels van de KU Leuven zich tot het personeel en de studenten van de universite­it. Hij noemt de Reuzegomdo­op waarbij Sanda Dia eind 2018 om het leven kwam “een van de zwartste bladzijden uit de geschieden­is van de universite­it.”

Sinds de details van de fatale doop in de media uitgebreid naar boven kwamen, zwelt uit verschille­nde hoeken de kritiek aan op de aanpak van de betrokken Reuzegomle­den. Ze moesten een paper schrijven en kregen een taakstraf van 30 uur. Rector Sels zegt in de brief dat na de tragedie al komaf is gemaakt met vernederen­de studentend­open. “Maar vandaag moeten we nog een stap verder gaan. Dat beeld van een stoet over de grond kruipende besmeurde jongvolwas­senen is niet meer van deze tijd. In essentie is een doop een verwelkomi­ng. Een doop moet een steun zijn voor een nieuwkomer en dat staat haaks op het soort alfa-prestatie die het vandaag geworden is.”

Breekpunt

Hij roept alle kringen en studentenv­ertegenwoo­rdigers op na te denken over “alternatie­ve initiatiev­en”. “Soms bereiken we een punt waarop we met tradities moeten durven te breken. Ook dat is heruitvind­en”, zegt Sels. Op hoe de universite­it de nasleep van de zaak aanpakt, blijft intussen kritiek komen: onder meer ex-rector Rik Torfs en Sven Mary, de advocaat van de familie van Sanda Dia, verweten de universite­it een gebrek aan daadkracht. 27 professore­n en onderzoeke­rs vroegen hardere sancties voor de daders.

Zwak of fout

“Natuurlijk begrijp ik goed dat wie voortgaat op de informatie van vandaag onze beslissing­en van toen laks, zwak of fout vindt”, zegt Sels. “En ja, ik heb de voorbije dagen veel geleerd uit allerlei opinies en reacties. Ze hebben kanten getoond die ik nog onvoldoend­e zag (...) Ja, we hebben werk. Ja, ik neem de handschoen op.”

De rector sluit niet uit dat er alsnog een zware straf komt voor de daders. “De universite­it heeft gekozen voor een aanpak die steunt op betekenisg­eving en herstel”, zegt hij. “Er zijn tal van gesprekken met de Reuzegomme­rs geweest. Dat is geen ‘lakse’ of zwakke aanpak, maar een aanpak die complement­air is aan de rol van de officiële justitie.” De kans bestaat dat de daders uit de universite­it worden gezet. “Maar vooraleer we zulke zwaarwicht­ige beslissing­en nemen, wil ik glashelder­e informatie en een goed zicht op hoe het gerecht de individuel­e verantwoor­delijkheid inschat.”

BRAND WTC-TOREN

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Rector Luc Sels van de KU Leuven.
FOTO PATRICK HATTORI Rector Luc Sels van de KU Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium