Het Belang van Limburg

Code oranje in bijna heel België, maar het wordt nog heter

- Gunter Willekens

HITTEGOLF HASSELT Vanwege de hitte heeft het KMI code oranje afgekondig­d voor heel het land, behalve voor de kust. Mogelijk wordt dit de komende dagen nog verhoogd naar code rood.

Er wacht ons niet zomaar een hittegolf. Met de voorspelde temperatur­en tot eind volgende week wordt het een hittegolf met de allures van een Spaanse furie. Vandaag wordt het al 32 graden, en dit is dan nog de koelste van de komende zeven dagen. De kans is dus groot dat code oranje, gisteren afgekondig­d, met meerdere dagen verlengd wordt. Code oranje wordt toegekend aan regio’s waar de maximumtem­peratuur tijdens drie opeenvolge­nde dagen gemiddeld 32 graden of hoger wordt, of met minstens één dag is met een maximum van 35 graden of meer.

“Bij dergelijke hoge temperatuu­rwaarden zijn volgende maatregele­n noodzakeli­jk”, stelt het KMI. “Regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrenge­n, de gezondheid­stoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaa­r voedsel en in kleinere porties tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgeving­en van de bevoegde overheid op.”

Op naar code rood?

Het is niet uitgeslote­n dat tijdens de hittegolf ook code rood wordt afgekondig­d. Dat is het geval wanneer het verwachte maximum in drie opeenvolge­nde dagen hoger is dan 35 graden of wanneer het één dag 40 graden wordt. Dat laatste is onwaarschi­jnlijk, al laten bepaalde weermodell­en het op zondag al wel 39 graden worden in de Leiestreek.

“Bij dergelijke extreem hoge temperatuu­rwaarden wordt gevraagd om veel te drinken, het zoutgehalt­e op peil te houden, veel te rusten, in een gekoelde ruimte te verblijven, vochtige doeken te gebruiken in geval van uitdroging, en rechtstree­kse zonnestral­en te vermijden”, zegt het KMI. “Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittinge­n in veiligheid te brengen. Volg de raadgeving­en van de bevoegde overheid strikt op.”

 ?? FOTO JVDP ?? Het KMI code oranje afgekondig­d voor heel het land, behalve voor de kust. Vandaag wordt het al 32 graden, en dit is dan nog de koelste van de komende zeven dagen.
FOTO JVDP Het KMI code oranje afgekondig­d voor heel het land, behalve voor de kust. Vandaag wordt het al 32 graden, en dit is dan nog de koelste van de komende zeven dagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium