Het Belang van Limburg

Rebelse zoon verlaat ’s werelds machtigste mediadynas­tie

James Murdoch zich heeft teruggetro­kken uit het door zijn vader Rupert opgerichte familiebed­rijf. Vooral de steun aan Trump en de klimaatont­kenning in Murdoch-media waren voor James onaanvaard­baar geworden.

- JAMES MURDOCH Marc Van de Weyer

Begin dit jaar leek James Murdoch (47) al de deur van mediaconce­rn News Corp dicht te slaan toen hij samen met zijn vrouw Kathryn de Australisc­he nieuwsbedr­ijven van zijn vader aanviel omdat ze de link tussen de bosbranden in het land en klimaatver­andering in twijfel trokken of zelfs ontkenden. Dat de Murdoch-pers dat doet, is in strijd met alle wetenschap, ontgoochel­end en gevaarlijk, liet het paar weten.

Rechtse lijn

Het klonk als de aankondigi­ng van een scheiding. Toch duurde het tot vorige week alvorens James

in een korte boodschap liet weten zakelijk te breken met de beroemdste (beruchtste) mediadynas­tie ter wereld. “Mijn ontslag is het gevolg van onenigheid over de redactione­le lijn die nieuwsmedi­a in het bedrijf hebben gevolgd en andere strategisc­he beslissing­en”, aldus het korte briefje aan de raad van bestuur. Die reageerde met een nog korter bedankje voor bewezen diensten. De wending tekent zich af tegen de achtergron­d van de Amerikaans­e verkiezing­scampagne waarin de vlaggensch­epen van News Corp, de Wall Street Journal en tv-zender Fox News pal achter Donald Trump staan. James Murdoch steunt de Democratis­che kandidaat Joe Biden. Binnen de redactie van de Wall Street Journal leidde de Trumppropa­ganda al tot klachten van redacteurs. Fox News krijgt dan weer bakken kritiek om de manier waarop het de coronacris­is minimalise­erde. Commentato­ren hadden het net als Trump over “niet meer dan een griepje”. Ook in de recente sociale bewegingen rond racisme en seksisme staat Fox News in het kamp van de reactie. Voor James Murdoch wellicht overweging­en om de stap te zetten die er al lang zat aan te komen.

Familiesoa­p

In de soap rond het familiebed­rijf van vader Rupert Murdoch (89) was al jaren duidelijk dat niet diens aanvankeli­jke uitverkore­ne James maar oudere broer Lachlan de kroonprins is. Twee jaar geleden deed James al een poging om het bedrijf te verlaten maar toen deed Lachlan moeilijk door te weigeren zijn broers aandelen over te nemen. Niet dat James de centen nodig had: kort daarvoor had hij twee miljard dollar verdiend aan de verkoop van 21st Century Fox, de entertainm­entpoot van News Corp, aan Disney. James bleef zetelen in de raad van bestuur van News Corp maar zonder invloed op de lijn van het bedrijf. Die wordt uitgestipp­eld door vader Rupert en Lachlan. James’ ster was al gezonken na de ondergang van de Britse tabloid News of the World in 2011 toen hij de leiding van de Britse tak van het concern had. De krant raakte in opspraak wegens de methodes van haar journalist­en: hacken, afluistere­n, manipulere­n. Vader en zoon Murdoch moesten verschijne­n voor een parlements­commissie waar James volhield dat hij nergens van wist. Rupert Murdoch sloot de News of the World en haalde James weg uit Londen. Zoon Lachlan die het bedrijf al verlaten had, werd weer binnengeha­ald als officiële dauphin van het media-imperium. Ooit gestart met een krant in Australië, daarna uitgegroei­d tot de machtigste krantenuit­gever van Groot-Brittannië met de Times en de Sun en vervolgens de belangrijk­ste kracht in het rechtse segment van de Amerikaans­e media: die ongeziene concentrat­ie van mediamacht en -invloed stelde Rupert Murdoch in staat politici te maken of te breken. De Thatcher-revolutie, de opkomst van Tony Blair, de Brexit en de overwinnin­g van Trump in 2016: Murdoch droeg er steeds zijn steentje toe bij. Zoon James wil nu niet langer in die voetstappe­n treden maar investeert in duurzame technologi­e, in een progressie­ve online-krant (Vice Media) en in een jong internetbe­drijf (Metalab) dat fake news wil aanpakken - ook in de Murdoch-media.

EXPLOSIE BEIROET

 ?? FOTO AFP EPA-EFE ?? Rupert Murdoch (midden) met zijn zonen Lachlan (links) en James (rechts). James (47) verlaat het media-imperium uit onvrede met de ideologisc­he koers van het familiebed­rijf.
FOTO AFP EPA-EFE Rupert Murdoch (midden) met zijn zonen Lachlan (links) en James (rechts). James (47) verlaat het media-imperium uit onvrede met de ideologisc­he koers van het familiebed­rijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium