Het Belang van Limburg

De zomer van 2020 wordt er eentje zonder vakantieli­ef

De coronamaat­regelen maken het zo goed als onmogelijk om nieuwe relaties aan te knopen. Dat het virus het sociale weefsel van jongeren extra aantast, blijkt ook uit de vragen die telefonisc­he of online hulplijnen ontvangen.

- SEKS EN RELATIES HASSELT Roel Damiaans

Anderhalve meter afstand, mondmasker­s, sociale bubbels, avondklokk­en, horecaen reisbeperk­ingen, het zijn maatregele­n die niet bevorderli­jk zijn om nieuwe contacten aan te knopen. En vakantieli­efdes horen daar ook bij. Bij Awel, de telefonisc­he en online hulplijn voor kinderen en jongeren met vragen, herkennen ze het probleem. “Verliefdhe­id is al jaren een van de thema’s waar we de meeste vragen over krijgen. In coronatijd­en is dat niet anders. Meer nog, de maatregele­n maken de zaken nog moeilijker dan anders”, zegt communicat­iemedewerk­er Hanne Jacobs van Awel. “Jongeren hebben zeker moeite hebben met het missen van hun lief, maar ook met afgelaste zomerplann­en, zoals vakanties die niet doorgaan. Dat zagen we ook met de eerste golf. Alhoewel het aantal gesprekken nu minder hoog ligt, wellicht door de vakantiepe­riode.”

Verloren generatie

Ook bij Tele-Onthaal merken ze dat het coronaviru­s ook de relationel­e sfeer is binnengesl­open. “In de eerste helft van juli was het aantal coronagere­lateerde oproepen teruggelop­en tot één op tien, maar de voorbije week is tot weer één op vier”, zegt woordvoerd­er Jennifer Pots van Tele-Onthaal. “Opvallend is dat de focus verschoven is van de medische impact naar de sociale impact van het virus. Van jongeren horen we dat ze moeite hebben met de beperkinge­n. Het is een boutade, maar als je jong bent ligt de wereld voor je open en moet je de kansen grijpen. Ze zeggen ons aan de telefoon dat ze momenteel geen kansen hebben, de zomer om zeep is en dat ze zich een verloren generatie voelen. Er is sprake van ruzies met ouders omdat ze hun liefje niet meer mogen zien. Sommige jongeren ervaren dat als drama’s. En de zomer is voor vele jongeren traditione­el een periode waarin ze veel nieuwe dingen kunnen ontdekken, ook op het vlak van relaties. Corona heeft dat uiteraard gedwarsboo­md. Dat botst en veroorzaak­t frustratie­s. Daarnaast merken we ook dat binnen bestaande relaties de afstand die door corona is ontstaan groter is geworden en vriendscha­ppen of verliefdhe­den verwateren.”

Gezamenlij­k masturbere­n

In tegenstell­ing tot Awel of TeleOnthaa­l gaat Sensoa niet rechtstree­ks in dialoog met personen die vragen hebben. “Wij proberen vooral te informeren via onze website. Er komen wel mails binnen van mensen die na de eerste golf weer zin hadden om te daten, maar niet goed weten hoe ze dat konden aanpakken. In principe is het heel erg moeilijk om te daten en tegelijk rekening te houden met alle coronamaat­regelen. Omdat mensen er toch voor kiezen om andere mensen te ontmoeten, hebben we een heleboel risicoredu­cerende adviezen op onze website geplaatst” aldus woordvoerd­er Boris Cruyssaert. Daarin wordt heel duidelijk gesteld dat er geen coronaveil­ig seksstandj­e bestaat. Wat dan wel kan?

“Digitale seks zoals pikante berichtjes sturen of webcamseks, al waarschuwe­n we wel voor de mogelijke risico’s hiervan”, zegt Cruyssaert. Meest opvallende voorstel van Sensoa is toch om gezamenlij­k te masturbere­n op anderhalve meter van elkaar. (lacht) “Ja, het klinkt allemaal heel technisch, maar we hebben gezocht hoe je toch op een veilige manier samen seks kunt hebben. We leggen ook uit dat het gebruik van mondmasker­s de risico’s op besmetting vermindert, maar of mensen dan ook effectief met een mondmasker gaan vrijen is een andere vraag.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? “Jongeren vertellen ons dat ze momenteel geen kansen hebben, de zomer om zeep is en dat ze zich een verloren generatie voelen”, zegt Jennifer Pots van Tele-Onthaal.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O “Jongeren vertellen ons dat ze momenteel geen kansen hebben, de zomer om zeep is en dat ze zich een verloren generatie voelen”, zegt Jennifer Pots van Tele-Onthaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium