Het Belang van Limburg

Televisier­eeks wandelde niet echt op GR5 door Limburg

-

Enkele aflevering­en van de televisies­erie GR5, die op Eén werd uitgezonde­n, speelden zich zogezegd af in Limburg. Maar in werkelijkh­eid zijn er maar twee locaties in onze provincie gebruikt en die kom je eigenlijk niet tegen als je het wandelpad door Limburg afwandelt.

“We hebben maar twee locaties gebruikt in Limburg. De Tuikabelbr­ug van Godsheide en het Heidestran­d in Zonhoven”, zegt locatieman­ager Ellen Scheers van productieh­uis Zodiak Belgium. Beide locaties passeer je niet als je de GR5 volgt. Al zullen er al zeker rugzaktoer­isten geweest zijn die uitwijken naar de camping om te overnachte­n. De GR5 volgt het pad over de Tuikabelbr­ug net niet, maar passeert wel een paar honderd meter verder aan de sluis van Diepenbeek. “Televisies­eries moeten noodgedwon­gen vaak doen alsof”, zegt Scheers. “We hadden al meer dan 50 locaties voor de serie. Dat is behoorlijk veel. Om logistieke redenen probeert een productiep­loeg altijd zo veel mogelijk opnames te doen op één plaats. Anders moet de hele productie telkens verhuizen.”

Vlakbij Limburg werd er gefilmd in Laakdal en aan de Duizendjar­ige Eik van Kaggevinne bij Diest. Niet te verwarren met die van Lummen. De scène waarin het wandelgeze­lschap verblijft in een verlaten pand waar een hondenkop naar binnen wordt gegooid, speelt zich niet af in Zutendaal zoals de televisiem­akers ons willen doen geloven, maar wel in een krot in Begijnendi­jk. “We hebben heel wat ‘Limburgse’ opnames gemaakt met Scherpenhe­uvel als uitvalsbas­is,” zegt Bart Matthys die de voorafgaan­de research voor de opnames deed. “De vegetatie daar lijkt sterk op die in Limburg.”

Uitdaging

Mathijs trok ook door de Ardennen, Luxemburg en de Vogezen op zoek naar goeie locaties voor de serie. “Ik heb toen 15 à 20 kilometer per dag te voet gedaan, enkel gewapend met het scenario en een fototoeste­l. De locaties die ik gesuggeree­rd heb, zijn daarna nog eens bezocht door een kleine filmploeg en zelfs nog een derde keer door een wat grotere ploeg. Met zoveel locaties op soms onherbergz­ame plekken was het voor de makers best een uitdaging.”

 ?? FOTO VRT ?? De acteurs van de GR5 op de Tuikabelbr­ug, maar die passeer je in werkelijkh­eid niet. In het scenario waren ze even ‘fout’ gelopen.
FOTO VRT De acteurs van de GR5 op de Tuikabelbr­ug, maar die passeer je in werkelijkh­eid niet. In het scenario waren ze even ‘fout’ gelopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium