Het Belang van Limburg

Kleindocht­er (13) schrijft opmerkelij­ke tekst voor overlijden­sbericht van opa

- Elise Van Roy

ROUW

MAASMECHEL­EN

Anne-Cathérine is heel blij dat ze nog afscheid van haar opa heeft kunnen nemen: “Ik ben naar het ziekenhuis gegaan toen we wisten dat hij niet lang meer zou hebben. Hij zag er toen nog redelijk goed uit, ik ben nog twee uur bij hem kunnen zijn, ik heb zijn hand nog kunnen vasthouden”, klinkt het. “Later heeft papa gevraagd of ik een tekstje wilde schrijven voor het doodsprent­je, wat ik meteen gedaan heb. Toen hij vroeg of ik het misschien in de krant wou hebben, heb ik ook meteen ja gezegd.” Anne-Cathérine was zelfs bereid om het bericht in de krant zelf te betalen. Dat heeft niet moeten doen.

“Ik heb altijd een heel goede band met mijn opa gehad”, vertelt Anne-Cathérine. “We hebben altijd veel tijd samen doorgebrac­ht. Toen ik klein was, heeft hij me leren kaarten. Het was echt iets van ons twee. Daarom heb ik er ook voor gezorgd dat er een pakje kaarten bij hem in de kist meegegaan is. Opa is wel altijd streng voor me geweest. Op het moment zelf vond ik het natuurlijk niet leuk dat ik straf kreeg, maar als ik er nu op terugkijk, besef ik dat ik daar heel veel uit geleerd heb. Ik ben hem daar heel dankbaar voor.”

Herinnerin­gen

ze

uiteraard

Rouwexpert Manu Keirse legt uit dat de tekst in onze krant van een heel menselijke reflex getuigt: “Een rouwproces is per definitie een sociaal gebeuren”, klinkt het.

“De tekst in de pers brengen is eigenlijk een manier om een maatschapp­elijke vorm aan een persoonlij­ke emotie te geven, om het persoonlij­k verdriet te vertolken.” Volgens Keirse is het dan ook belangrijk om tijdens het rouwproces troost te vinden door herinnerin­gen op te halen en die levendig te bewaren. “Vroeger moest je loslaten, afscheid nemen. Maar rouwen is niet leren loslaten, het is anders leren vasthouden.”

“Het is dan ook net door iets persoonlij­ks te maken, dat je dat pakket aan herinnerin­gen stimuleert”, gaat Keirse verder. “Vroeger kwamen er allerlei religieuze rituelen kijken bij een uitvaart. Alles verliep toen volgens op voorhand vastgelegd­e schema’s. Dat is nu veel minder het geval: mensen gaan steeds meer op zoek naar nieuwe rituelen. Vaak zijn die ook veel zinvoller.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium