Het Belang van Limburg

Parkeeraut­omaat geeft enkel alcoholgel aan klanten

- CORONA DIEPENBEEK Dirk Jacobs

De enige parkeeraut­omaat van Diepenbeek, op het Marktplein, is uitgerust met een automatisc­he alcoholdis­penser. Maar alleen wie een ticket betaalt, krijgt alcoholgel.

Diepenbeke­naar Bart Steegmans, zaakvoerde­r van Flowbird dat driekwart van de parkeeraut­omaten in ons land beheert, bezorgde zijn eigen gemeente die primeur. “Voor mij is het zelfs een Beneluxpri­meur, want ook in Nederland en Luxemburg zijn we marktleide­r, zegt hij. “We kregen de jongste tijd geregeld opmerkinge­n van mensen die zich onveilig voelden nadat ze een parkeeraut­omaat hadden gebruikt”, zeggen schepenen Jan Bynens (N-VA) en Peter Prevot (CD&V). “We hebben nu een alcoholver­deler aan het apparaat hangen waaruit mensen meteen na gebruik hun handen kunnen ontsmetten. Alleen wie een ticket neemt, kan de dispenser gebruiken. Zomaar alcoholgel hier komen halen, lukt dus niet.”

“We hebben de software gekoppeld aan die van de printer die in het toestel zit”, legt Bart Steegmans uit. “Wordt er een ticket afgedrukt, dan krijgt de dispenser het signaal dat er iemand alcoholgel kan vragen. Vanaf dan lopen er 30 seconden en heeft de betrokken persoon alle tijd om zijn hand onder het apparaat te houden. Daaruit komen twee flinke stralen gel. Vergeet de parkeerder dit of vinden ze de gel overbodig, dan stopt de kans om gel te nemen na een halve minuut.” In de dispenser zit een busje van een halve liter, ongeveer goed voor 800 parkeertic­kets. De gemeente houdt de gelvoorraa­d zelf in de gaten en kan de bus vervangen.

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? Ticket geprint? Dan krijg je 30 seconden om gel te nemen.
FOTO DIRK JACOBS Ticket geprint? Dan krijg je 30 seconden om gel te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium