Het Belang van Limburg

Eric Gerets over aanvoerder Zinho Vanheusden: “Hij is de grootste leider”

-

Zinho Vanheusden (21) is de nieuwe aanvoerder van Standard. De Hasselaar treedt daarmee in de voetsporen van Eric Gerets, de eerste Limburgse kapitein van de Rouches. “Een logische keuze, hij is de grootste leider van de groep”, zegt de Leeuw van Rekem.

STANDARD

Philippe Montanier lichtte zijn keuze voor Vanheusden donderdag toe. “Zinho heeft het perfecte profiel, hij is een speler van hoog niveau en een voorbeeld voor de rest. Hij is de leider van de defensie en een goed verlengstu­k op het veld.” De Standard-trainer had voordien wel de zegen van zijn bestuur gevraagd. Vanheusden speelde immers een belangrijk­e rol in de onderhande­lingen over de loonsverla­ging tijdens de coronacris­is. Hij toonde zich een stugge onderhande­laar, maar zorgde uiteindeli­jk ook voor een akkoord. De directie gaf aan de verdediger de beste optie te vinden.

Vanheusden is tweetalig, vertegenwo­ordiger van de Sportaspel­ersvakbond en een kind van de club. Hij is na Guy Vandersmis­sen, Eric Gerets, Steven Defour en Jelle Van Damme de vijfde Vlaamse aanvoerder van de Luikse club. “Zinho is een logische keuze”, zegt Gerets, die tussen 1980 en 1983 aanvoerder was op Sclessin. “Hij is nog jong, maar hij weet waarover hij praat en durft het ook zeggen. Hij is de grootste leider van de groep. Daarnaast heeft hij een positieve invloed op de kleedkamer.” Vanheusden is met zijn 21 jaar de

Aanvoerder Standard tussen 1980

en 1983

jongste Standard-aanvoerder sinds Steven Defour. “Ik was negentien toen ik de band in 2007 erfde”, zegt de transfervr­ije middenveld­er. “Ik denk niet dat leeftijd een rol speelt. Ik ben een natuurlijk­e leider en als ik Zinho bezig zie, is hij dat ook. Maar dat wordt alleen geacceptee­rd als de anderen zien dat je goed kan voetballen. Je moet ook goed in de groep liggen”, stelt Defour. “Ik kreeg destijds veel hulp van de andere spelers. De Camargo, Sarr, Onyewu, Jovanovic, … er zat persoonlij­kheid genoeg in die kleedkamer. Als kapitein is het vooral zaak om je verantwoor­delijkheid te nemen. Bijvoorbee­ld naar de media toe. Als je net een topmatch hebt verloren is dat minder fijn, maar moet jij er wel staan. En akkefietje­s op training zijn er altijd. Ik herinner me er nog eentje met Sarr en Jovanovic. Het is dan jouw taak om de gemoederen mee te bedaren.” Vanheusden is de eerste drie matchen van het seizoen geschorst. Bastien, samen met Gillet en Bodart vice-aanvoerder, zal dan de aanvoerder­sband dragen.

Aanvoerder Standard tussen

2007 en 2011

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Op zijn 21ste is Vanheusden de jongste Standard-aanvoerder sinds Steven Defour.
FOTO PHOTO NEWS Op zijn 21ste is Vanheusden de jongste Standard-aanvoerder sinds Steven Defour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium