Het Belang van Limburg

Gegeerde Jhon Lucumi: “Ik concentree­r me op één zaak: een goede start met Genk”

- Roger Cox

Koulibaly, Kabasele, Colley, Aidoo. Wie is de volgende in het rijtje? Schrijf maar op: Jhon Lucumi. Maar een vertrek is niet voor nu. Althans, als het van Genk afhangt. Lucumi: “Ik ben nog altijd gelukkig hier.”

ZULTE WAREGEM - KRC GENK ZONDAG 16 UUR

Met z’n drieën zijn ze tegenwoord­ig, de Colombiane­n bij blauw-wit. Het was Lucumi die in 2018 het pad effende. Een jaar later kwam Carlos Cuesta en recent Daniel Muñoz. “Heel fijn”, lacht Lucumi van achter zijn mondmasker. “Het betekent toch dat wij, Colombiane­n, talent hebben.”

Jij op kop. Je staat op de verlanglij­st van Sevilla en Rennes.

“Ach, ik concentree­r me maar op één zaak: een goeie start met Genk. Ik wil vanaf zondag top zijn. Geruchten zijn er altijd en op termijn is het de bedoeling om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Maar die volgt vanzelf, als ik hier goed presteer. Wanneer er een concrete aanbieding is, zullen we die evalueren. Op dit ogenblik zou ik niet weten waarom ik hier niet nog een seizoen zou voetballen.”

Omdat je alles bereikt hebt: de titel en de Champions League.

“En dan? Ik wil opnieuw een prijs. De beker of, waarom niet, een nieuwe titel. Samen met twee landgenote­n, dat zou het heel speciaal maken. Er is hier nog genoeg te doen.”

Cuesta en jij zijn deze zomer door corona niet in Colombia geraakt. Zucht.

“Een moeilijke periode, ja. Vooral door de onzekerhei­d. Het was bang afwachten, ver van de familie. Godzijdank is tot nu toe alles goed verlopen. In mijn familie is niemand besmet geraakt.”

Hoe doodde je de tijd?

“Ik had fitnessmat­eriaal van de club gekregen. Dus heb ik thuis een individuee­l programma gevolgd. En voor de rest: gamen, film kijken, muziek luisteren. Reggaeton, daar word ik rustig van. Verder spraken Carlos en ik geregeld samen af. Wat bijbabbele­n.”

Intussen is landgenoot Daniel Muñoz erbij gekomen? Hebben ze jouw mening gevraagd?

“Neen. ik was compleet verrast, toen ik het nieuws hoorde. Ik kende Muñoz niet persoonlij­k, ik heb hem wel zien voetballen. Ik ben blij met zijn komst. Hij zal ons veel bijbrengen.”

Zijn komst ging niet van een leien dakje. Hij zat lang vast in Colombia.

“In die periode heb ik contact met hem gezocht. Om hem op zijn gemak te stellen. Om hem te vertellen dat hij hier goed zou terechtkom­en.”

Met hem erbij heeft Genk een stevig defensief blok. De

Junya Ito en Jere Uronen maken een goeie kans om Zulte Waregem te halen. Ze bleven donderdag even lang op het oefenveld als de rest van de spelersgro­ep. Enkel Heynen en Thorstvedt, in volle revalidati­e, stopten vroegtijdi­g.

plaatsen achterin worden duur. Jij hebt als enige linksvoeti­ge wel een voordeel. Maakt het uit wie naast je staat?

“Neen. Seba of Carlos, voor mij is er geen verschil. Het zijn twee goeie verdediger­s. Met Dewaest heb ik al twee seizoen samen gespeeld. Wij communicer­en in het Engels en ik heb ook wat andere termen opgepikt. Dat de plaatsen duur zijn, is een goeie zaak. Zo houden we mekaar scherp. We kunnen een stevig blok neerzetten.”

Dat mogen jullie zondag bewijzen. Zonder steun van de fans.

“Jammer. We hebben hen nodig. Maar we vinden de nodige adrenaline wel bij onszelf. We hebben zo lang niet kunnen voetballen. De honger is ontzettend groot.”

Het wordt ook snikheet.

“De warmte hier is anders dan in Colombia. Drukkender, minder zuurstof in de lucht. In mijn land is het nooit koud en nooit extreem warm. Een graad of 30 is het maximum. Het zal belangrijk zijn om ons goed voor te bereiden, om genoeg vocht op te nemen.”

Hoe zit het intussen met de nationale ploeg?

“Er is geregeld contact. De mensen in Colombia willen op de hoogte blijven. Wanneer de competitie begint en zo. Normaal gezien, was er deze zomer de Copa America in Colombia. Maar net als het EK is dat tornooi verschoven naar 2021. Iets om naar uit te kijken. Laat ons hopen dat we alle drie geselectee­rd worden. Zou een unicum zijn.”

Borges naar Vasco da Gama -

KRC Genk en het Braziliaan­se Vasco da Gama zijn in vergevorde­rde onderhande­lingen over Neto Borges. Als er in extremis geen kink in de kabel komt, speelt de linksachte­r komend seizoen op huurbasis in eigen land.

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Lucumi poseert met de momenteel voor hem nog toepasseli­jke slogan op de achtergron­d.
FOTO DICK DEMEY Lucumi poseert met de momenteel voor hem nog toepasseli­jke slogan op de achtergron­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium