Het Belang van Limburg

Sprinters willen zelf zwaardere straffen

- WIELRENNEN RONDE VAN POLEN Bram Vandecapel­le

De horrorcras­h van Fabio Jakobsen zindert na. Belgische sprinters Jasper Philipsen, Jasper Stuyven en Edward Theuns vinden het een goed idee om manoeuvres als dat van Dylan Groenewege­n strenger te bestraffen. “Dat mag gerust een schorsing van twee maanden zijn”, klinkt het.

“Net toen ik wou aanzetten, botste Mezgec met zijn stuur tegen het mijne en heb ik het laten lopen. Achteraf bekeken: gelukkig maar”, aldus Edward Theuns, die tiende eindigde in de meest besproken sprint van de voorbije vijf jaar. Om maar te zeggen: er gebeurde woensdag wel meer in de sprint. En zo is dat in bijna elke sprint, vaak zonder gevolg. “Heel vaak komt het slachtoffe­r met de schrik vrij, maar daarom is de overtredin­g niet minder erg”, zegt

Theuns.

Als de wedstrijdj­ury ingrijpt, is de strafmaat hetzij een boete van enkele honderden euro’s, hetzij een boete plus declasseri­ng. “Die boete wordt meestal door de ploeg betaald of afgetrokke­n van het prijzengel­d, dus de dader voelt dat amper”, vertelt Hammenaar Jasper Philipsen. “De dag nadien mag hij weer sprinten alsof er niks gebeurd is.”

Reviewcomm­issie

Heel soms grijpt de jury strenger in, maar volgens onze landgenote­n mag het verder gaan. “Een reviewcomm­issie zoals in het voetbal zou het probleem kunnen helpen”, vindt Theuns.

In de koers is er al sprake van een videoref, maar dat is niet in elke koers het geval en de ingrepen zijn zeldzaam. “De videoref zou ervoor zorgen dat alle renners op de fietspaden rijden, zouden worden bestraft”, aldus Jasper Stuyven. “Maar er zijn nog zeer veel renners die daarvoor niet worden bestraft. Of de videoref heeft het zelfs niet gezien.”

Het probleem van te weinig beelden is in de sprint niet van tel. Helikopter­beelden en vaste camera’s genoeg daar. “Mochten ze op basis van die beelden iedereen die foute manoeuvres doet, voor enkele weken schorsen, dan zou dat in de hoofden een klik kunnen maken”, zegt Philipsen. Ook voor Stuyven mogen de schorsinge­n langer duren: “Twee maanden. Stel: je deelt in Algarve een elleboog uit en door een schorsing mis je alle voorjaarsk­lassiekers. Dat is een drama, maar dan zul je het misschien nooit meer doen.”

Duidelijke regels

De renners zijn dus pro schorsinge­n en kijken naar de bevoegde instanties. Enerzijds naar de UCI, maar ook naar de rennersvak­bond CPA. “In principe zou de CPA hiervoor moeten dienen, maar dat ze eerst hun eigen miserie oplossen vooraleer ze denken dat te moeten doen voor anderen”, stelt Stuyven. Blijft over: de UCI en haar regels. Die moeten duidelijke­r, vindt Philipsen: “Nu staat er geschreven dat een renner in de sprint niet van zijn lijn mag afwijken. Maar wat houdt dat precies in? Bij mijn weten staan er op het asfalt geen lijnen geschilder­d. Eerst de spelregels duidelijke­r maken en dan pas bij een overtredin­g ervan harder bestraffen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium