Het Belang van Limburg

“Zonder goede start verwacht ik strijd voor het behoud”

- Pieter Vanlommel

“Ik heb het gevoel dat de Kanaries een goede voorbereid­ing gespeeld hebben. De resultaten waren bevredigen­d en alles verliep rustig. Ik hoor links en rechts ook dat de nieuwe coach een goeie indruk nalaat. Dat had ik ook wel verwacht. Je moet eerlijk zijn en toegeven dat Kevin Muscat van een ander kaliber is dan zijn voorganger, Milos Kostic. Ik vind het nog steeds onbegrijpe­lijk dat STVV toen de beslissing heeft genomen om de onbekende Sloveen het roer van Marc Brys te laten overnemen. Wie dat toen beslist heeft, zit niets in met de perceptiew­aarde van deze club.” “Met Muscat kwam er dus een nieuwe trainer. Een Australiër die met mooie adelbrieve­n op Stayen is neergestre­ken en die ook een eerlijke kans verdient. Met een eerlijke kans bedoel ik: met een spelersker­n mogen werken die voldoende kwaliteit bezit. In mijn ogen weegt deze kern echter te licht om meer te ambiëren dan het behoud.”

Verdoezele­n

“STVV is één van de ploegen die het gebrek aan kwaliteit de afgelopen seizoenen telkens kon verdoezele­n door een verrassend goede heenronde te spelen. Die hield hen voor de rest van het seizoen uit de degradatie­zone waar kneusjes als Eupen, Cercle, Waasland-Beveren, Moeskroen en Oostende kamperen. Daarnaast hebben de Kanaries met hun synthetisc­he grasmat een sterke bondgenoot. Ze spelen als enige eersteklas­ser op kunstgras. 17 wedstrijde­n dit seizoen, de overige ploegen maar ééntje. Dat levert STVV een onmiskenba­ar voordeel op. Elk seizoen pakt het zo zeker acht punten bonus.”

Somber

“Ik hoop dat de Kanaries ook nu weer hun start niet missen, maar eerlijk gezegd zie ik het somber in. Als je je ploeg niet op de zwakke punten verbetert met specifieke spelerspro­fielen, ga je nooit vooruitgan­g boeken. En dat is exact wat in de Truiense bestuurska­mer gebeurt, of net niet gebeurt. De transfers worden louter uit commerciee­l oogpunt gedaan. Er wordt uitgekeken naar spelers die zich in onze competitie in de kijker kunnen spelen met het oog op een lucratieve transfer, veel meer dan of deze speler de ploeg ook daadwerkel­ijk versterkt.”

“In die optiek is het tekenend dat er te veel centrale verdediger­s en te veel centrale middenveld­ers in de huidige kern zitten. Toeval of niet, maar mijn persoonlij­ke ervaring leert dat ploegen die op de sukkel zijn altijd tien spelers op die twee posities tellen. Te veel dus. Het wordt hoe langer hoe meer duidelijk dat de supporters met een kluitje in het riet gestuurd worden als het over de samenstell­ing van de kern gaat. Elk jaar begint er een andere coach met iemand die vanuit de bestuurska­mer over zijn schouder meekijkt. Ik hoop dat die situatie ooit gunstig verandert. En tot die tijd kan ik alleen maar hopen dat mijn vrees geen waarheid wordt en dat STVV meer zal doen dan louter tegen de degradatie strijden.”

WAT VERWACHT JE NOG VAN DE TRANSFERS, REKENING HOUDEND MET COVID-19?

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Mathijssen: “Elk jaar begint er een andere coach, nu Muscat, met iemand die vanuit de bestuurska­mer over zijn schouder meekijkt.”
FOTO JEFFREY GAENS Mathijssen: “Elk jaar begint er een andere coach, nu Muscat, met iemand die vanuit de bestuurska­mer over zijn schouder meekijkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium