Het Belang van Limburg

En Joran Vliegen. “We missen zelfs de stress”

-

Enkelspele­rs Bemelmans en Coppejans hebben al een paar tornooien in eigen land achter de kiezen. Voor Gillé en Vliegen wordt dit hun eerste wedstrijd sinds de Davis Cup in Hongarije op 6 maart. “Goh, dat is intussen al vijf maanden geleden. Onze langste break ooit, blessures inbegrepen”, zegt het duo, terwijl we ons - met mondmasker­tjes op - aan een tafeltje in de kantine van Tennisdel nestelen. “We zitten nu dichter bij elkaar dan anderhalve meter, we willen geen enkel risico nemen”, zegt Gillé.

Hoe vreemd waren die vijf maanden voor jullie?

Gillé: “Het klinkt raar in deze barre tijden, maar in het begin heb ik er van genoten. Wij zijn normaal gezien voortduren­d onderweg. Van het ene land naar het andere, al jaren aan een stuk. Het was eeuwen geleden dat we zo lang thuis waren. Samen met mijn mama, mijn broer en zus en onze drie partners. Met zevenen onder één dak. Full house dus, maar het was zalig.” Vliegen: “Ik vond het ook plezant om zo lang bij mijn ouders en broer te zijn. Mijn vriendin kwam in het weekend af of ik ging naar haar. Plots was er veel meer quality time. Maar nu is het toch hoog tijd dat de competitie opnieuw begint.” Gillé: “We missen de tornooien, het reizen, de adrenaline en zelfs de stress.”

Jullie volgen de veiligheid­smaatregel­en nauwgezet op. Hebben jullie zo’n schrik?

Gillé: “We zijn heel voorzichti­g. Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die er zo los mee omgaan. Het is toch een kleine moeite om een mondmasker op te zetten. Mijn ouders hebben allebei gezondheid­sproblemen gehad de laatste jaren en zitten in de risicogroe­p. Ik ga de problemen niet opzoeken.”

Jullie waren sinds begin 2019 aan een opmars op de wereldrang­lijst bezig. Die werd abrupt afgebroken door corona. Hoe moeilijk was dat?

Vliegen: “Fijn is dat niet. We waren net met Marco Kroes als coach in zee gegaan en waren degelijk aan 2020 begonnen. We keken al uit naar de zomer, een periode die ons altijd goed ligt. Helaas is die grotendeel­s weggevalle­n.”

Geen Wimbledon en vooral ook geen Olympische Spelen.

Vliegen: “Dat de Spelen zijn opgeschove­n is geen ramp. We bekijken dat positief: volgend jaar zijn we fysiek en mentaal nog sterker.”

Ook financieel is het een aderlating?

Gillé: “Het is uiteraard een stuk minder dan vorig seizoen. Dat was nog maar ons eerste goede jaar, op financieel vlak. We vallen dus zeker niet in een diepe put nu. We hebben die compensati­epremie voor zelfstandi­gen gekregen en er kwam nog die mooie geste van Wimbledon, dat het prijzengel­d toch nog verdeelde (Gillé en Vliegen kregen elk 7.000 euro, nvdr).” Vliegen: “We komen van niks, hebben jaren op iedere euro moeten kijken. We hebben nooit gekke dingen gedaan. Ook vorig jaar niet. Daardoor hebben we een goede basis. We mogen niet klagen. Er zijn veel mensen die het een pak erger hebben.”

Zaterdag spelen jullie jullie eerste match sinds begin maart, tegen Coppejans en Bemelmans.

Vliegen: “Eindelijk. Je kan veel trainen, maar een match is nog altijd iets anders. Zaterdag is natuurlijk ook geen echte wedstrijd, eerder exhibitie. Fun dus. Maar wel een leuk idee van de club. Ze hebben ons ook gevraagd voor het enkelspel, maar daar hebben we voor gepast.”

Gillé: “We hadden daar wel zin in, maar het past totaal niet in onze voorbereid­ing. Eén: we zijn dubbelspel­ers. Twee: het is op gravel. En drie: we moeten prékwalifi­catie spelen. En dat terwijl we ons op de US Open, op hardcourt voorbereid­en. Dan kunnen we de focus beter daar op houden.”

Die wedstrijd in Alken is jullie enige wedstrijd voor de Amerikaans­e tour. Is dat genoeg?

Gillé: “Niet echt. Het is altijd beter om een paar matchen in de benen te hebben. Maar dat was niet mogelijk in België. We zijn wel nog niet zeker dat we in Cincinatti (dat tornooi wordt ook op het complex van de US Open gespeeld, nvdr) binnen geraken. Dat wordt afwachten... Maar we vertrekken sowieso op 15 augustus naar Amerika. Geraken we in dat tornooi, prima. Indien niet, dan kunnen we ginds tenminste trainen met de andere topduo’s.”

Sommige spelers hebben al afgezegd voor de US Open, anderen twijfelen nog. Hebben jullie getwijfeld?

Gillé: “Nee. Al moet ik bekennen dat ik niet razend enthousias­t ben om nu naar ginds te trekken. Maar wij zitten niet in een comfortabe­le situatie zoals een Barty. Zij is nummer 1 van de wereld, blijft daar zeker staan en heeft het financieel niet nodig.”

Vliegen: “Het wordt een heel vreemd tornooi. We moeten met zijn allen in een tennisbubb­el leven. We mogen alleen in ons hotel en op de site van de US Open komen. En daar kijken ze strikt op toe. Zoals in de World Team Tennis. Danielle Collins had het resort verlaten en werd meteen uit het tornooi gezet. Terecht.”

Gillé: “Ik vond het vorig jaar net zo’n leuke grand slam omdat er zoveel volk was. Het Arthur Ashe Stadium is met 24.000 plaatsen het grootste tennisstad­ion ter wereld. Dat zal nu akelig leeg blijven.”

Zijn er ook al topduo’s die hebben afgezegd?

Vliegen: “Niet dat we weten. Als Barty of Kyrgios afzegt, is dat groot nieuws. Het dubbel staat in de schaduw hé. Maar dat stoort ons niet. We hoeven niet in de schijnwerp­ers te staan.”

Jullie willen dus niet gevolgd worden door een Netflix-ploeg, zoals Naomi Osaka nu?

Gillé: “Nee merci. Tenzij we er evenveel voor betaald krijgen.

Op de Dexters Cup in Alken worden vandaag vanaf 14u de kwartfinal­es gespeeld met onder meer Ruben Bemelmans (18.30u), Pierre-Yves Bailly (14u), Klaartje Liebens (20.15u), Magali Kempen (18u) en Lara Salden (20.15u). Om 14u speelt Kimmer

Dan allicht wel (schatert).”

Laten we ervan uitgaan dat alle tornooien vanaf nu kunnen doorgaan en we eind december nog eens afspreken. Wanneer zijn jullie dan tevreden?

Vliegen: “We willen nog wat stijgen op de wereldrang­lijst waardoor we meer zekerheid krijgen over deelname aan de Spelen. Dan kunnen we ons programma daar van in het begin van 2021 op afstellen.” Gillé: “Ik hoop dat we enkele 1000-tornooien kunnen meepikken. Het resultaat is niet eens zo belangrijk. De ervaring die we er opdoen wel. Als we het goed doen, worden we beloond. Doen we het slecht, dan worden we niet gestraft omdat de ranking bevroren wordt. Daarnaast willen we het natuurlijk goed doen op de US Open en Roland Garros. We zijn wel geen reekshoofd, waardoor we meteen op een topduo kunnen stoten.” Vliegen: “En dan? We weten dat we het niveau hebben om tussen de groten te staan. Als we ons allerbeste niveau halen, kunnen we iedereen verslaan.”

Coppejans zijn achtste finale tegen Olivier Rojas. De winnaar speelt ‘s avonds tegen Simon Beaupain. Zizou Bergs verloor in twee sets van Martin Van Der Meerschen.

Voor de Daviscupdu­bbel op zaterdagav­ond is inschrijvi­ng verplicht want anders mag je niet binnen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Joran Vliegen (l) en Sander Gillé: “We zitten niet in een comfortabe­le positie zoals Barty. Zij kan makkelijk afzeggen voor de US Open. Ze blijft toch nummer 1 en heeft het financieel niet nodig.”
FOTO DICK DEMEY Joran Vliegen (l) en Sander Gillé: “We zitten niet in een comfortabe­le positie zoals Barty. Zij kan makkelijk afzeggen voor de US Open. Ze blijft toch nummer 1 en heeft het financieel niet nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium